Egypts ekspresident Hosni Mubarak vinker til støttespillere fra buret han satt i under rettssaken mot ham tidligere i 2014.(Foto: Reuters / NTB scanpix)

Mubarak og sønnene dømt til fengsel

Egypts tidligere president Hosni Mubarak (87) og hans to sønner er dømt til tre års fengsel, fire måneder etter at en opprinnelig korrupsjonsdom ble opphevet.

Mubarak ble i mai i fjor dømt til samme straff for å ha underslått offentlige midler. Sønnene Alaa og Gamal ble også dømt til fire års fengsel hver, for å ha tilranet seg over 100 millioner egyptiske pund, nærmere 70 millioner kroner. Pengene skal ha blitt brukt på Mubarak-familiens private boliger.

I januar i år ble straffen mot alle tre opphevet, og domstolen ga ordre om at korrupsjonssaken skulle behandles på nytt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det skjedde i april, og lørdag kom altså dommen. 87 år gamle Mubarak og sønnene var iført dress og solbriller og plassert i et bur da dommen ble opplest i rettssalen i straffedomstolen i Kairo.

Det er uklart om lørdagens dom kan ankes, og hvorvidt de tre vil få fradrag for tiden de allerede har tilbrakt bak murene siden de ble pågrepet i 2011. Foruten fengselsstraff ble de tre dømt til å betale en bot på 125 millioner egyptiske pund.

Slapp fri

Siden Mubaraks 30 år lange regime ble styrtet under en folkeoppstand våren 2011, har ekspresidenten sittet på tiltalebenken i flere rettssaker.

Siden hæren kuppet makten fra den folkevalgte presidenten Mohamed Mursi i fjor sommer, har imidlertid både Mubarak og en rekke skikkelser i hans autoritære regime, fått sakene sine gjenopptatt.

Han er blant annet blitt dømt til livsvarig fengsel for medvirkning til drap på hundrevis av demonstranter på Tahrir-plassen i Kairo. Dommen ble anket, og i fjor ble saken henlagt. Samtidig ble Mubarak frikjent i to andre korrupsjonssaker.

Alaa og Gamal Mubarak ble sluppet ut av fengsel i januar i år. Mange trodde at faren også kom til å slippe ut av militærsykehuset der han tidligere er blitt holdt innesperret, siden han ikke hadde noen rettskraftige dommer mot seg.

Mektige venner

Mubarak sto mange år i spissen for Egypts autoritære regime. I 2011 ble han tvunget fra makten i forbindelse med folkeopprøret under den såkalte arabiske våren.

Landets første demokratiske valg ble vunnet av islamisten Muhammed Mursi, men han ble sommeren 2013 styrtet i et militærkupp. Nå er mange av Mubaraks tidligere allierte tilbake ved makten, mens Mursi og hans allierte sitter bak lås og slå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dagens egyptiske regime er av menneskerettsforkjempere blitt kritisert for å være enda mer brutalt enn hva Mubaraks regime var. Men det har likevel støtte i store deler av befolkningen, som opplevde perioden etter Mubaraks fall som kaotisk, både politisk og økonomisk.

Les også
Egypts tidligere president dømt til 20 års fengsel
Les også
Brorskapsleder og 13 andre dømt til døden i Egypt