Møtte finanskrisen med Bibel og bønn

USAs finansminister fikk trøst i Paulus' andre brev til Timoteus.

Søn­dag er det fem år siden den ame­ri­kans­ke in­ves­te­rings­ban­ken Leh­man Brot­hers gikk dund­ren­de kon­kurs. I et in­ter­vju medBloom­berg for­tel­ler Henry Paul­son, som i 2008 var fi­nans­mi­nis­ter i USA, om hvor­dan han opp­lev­de det mange reg­ner som star­ten på den in­ter­na­sjo­na­lefi­nans­kri­sen.

Paul­son sier selv at han ble full­sten­dig mot­løs etter å ha mot­tatt be­skje­den om at ban­ken ikke kunne red­des. Han skul­le ori­en­te­re le­der­ne i USAs vak­len­de stor­ban­ker om si­tua­sjo­nen, men ring­te først til kona Wendy og sa at han var gre­pet av frykt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg føler byr­den av hele ver­den på mine skuld­re og at jeg har svik­tet. Det kom­mer til å gå fryk­te­lig galt, jeg vet ikke hva jeg skal gjøre og jeg vet ikke hva jeg skal si. Vær så snill å be for meg, opp­ford­ret Paul­son.

Ro og selv­til­lit

Wendy slo umid­del­bart opp i Bi­be­len og leste et av ek­te­pa­rets fa­vo­ritt­vers - Pau­lus' andre brev til Ti­mo­teus 1,7.

«For Gud ga oss ikke en ånd som gjør mot­løs; vi fikk Ånden som gir kraft, kjær­lig­het og vis­dom».

Opp­le­sin­gen av bi­bel­ver­set ga fi­nans­mi­nis­te­ren en fø­lel­se av ro og for­ny­et selv­til­lit.

- Jeg tak­ket henne og gikk ned for å snak­ke med bank­fol­ke­ne, for­tel­ler han.

Flere kri­ser

Henry Paul­son job­ber nå som leder for Paul­son-in­sti­tut­tet, som han stif­tet i 2011 for å frem­me bære­kraf­tig øko­no­misk vekst og bedre miljø i ver­den, med ho­ved­fo­kus på USA og Kina.

Den tid­li­ge­re toppo­li­ti­ke­ren tror det vil opp­stå nye fi­nans­kri­ser i frem­ti­den. Han håper imid­ler­tid at myn­dig­he­te­ne er bedre rus­tet til å for­hind­re nye kri­ser -  og er over­be­vist om at det fi­nan­si­el­le sys­te­met i dag er ster­ke­re og bedre re­gu­lert enn i 2008.

- På slut­ten av dagen er mer ka­pi­tal det beste for­sva­ret mot bank­kon­kur­ser, sier Paul­son.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGEN