Bergensordfører Trude Drevland (H). Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Mot rødgrønt flertall i Bergen

Forhåndsstemmene i Bergen tyder på maktskifte i byrådet. De rødgrønne partiene får 48,9 prosent av forhåndsstemmene, noe som vil gi et knappest mulig flertall av mandatene.

Dersom valgresultatet blir som resultatet av de 44.691 talte forhåndsstemmene, får de fire rødgrønne partiene 34 av byrådets 67 representanter.

Av de talte forhåndsstemmene får Arbeiderpartiet 38,1 prosent (+ 9,3), SV 6,7 (+ 2,3) og Senterpartiet 1,7 (+ 0,3).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stemmene utgjør 29,8 prosent av alle stemmene i kommunevalget i Bergen.

Trenger ikke MDG

Dermed trenger de fire partiene ikke støtte fra Miljøpartiet De Grønne, som får 7,0 prosent og 5 mandater, for å få flertall, ifølge forhåndsstemmene.

Høyre går tilbake 13,2 prosentpoeng til 21,7 prosent. Frp får 8,7 prosent (- 1,6), KrF 5,9 prosent (+ 0,2) og Venstre får 4,8 prosent (- 2,1).

Høyre, Frp og KrF fikk flertall av mandatene i bystyret ved kommunevalget i 2011. KrF gikk siden ut av byrådssamarbeidet.

Da valglokalene stengte klokken 21, forelå det ingen prognose fra Kommunaldepartementet for det endelige valgresultatet i Bergen.

Cruise-sak

Ordfører Trude Drevland (H) har fått kritikk for å ha mottatt en gratis reise i forbindelse med en cruiseskipsdåp hun foretok i Bergen 17. mai.

Ordføreren gikk fra og med 1. september ut i ulønnet permisjon. Avgjørelsen kom etter at førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen besluttet å starte ny etterforskning av ordførerens rolle i saken.

Drevland deltar ikke på Bergen Høyres valgvake.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
– Innvandrere stemmer på tre partier
Les også
Kraftig borgerlig fall, ifølge forhåndsstemmene
Les også
- Ha is i magen og tenk politikk
Les også
KrF håper å se 6-tallet
Les også
Tror på 20 representanter for De Kristne