Kristin Halvorsen og SV må trolig se langt etter flertall for republikk, også denne gangen.

Mot nytt republikk-nederlag for SV

Kongen sitter trygt på tronen også etter torsdagens debatt i Stortinget om monarki eller republikk.

Sosialistisk Venstreparti foreslår en gang hver stortingsperiode at Grunnloven skal endres slik at kongedømmet blir erstattet av republikansk styreform. Sist forslaget ble behandlet var 7. juni 2004. Da var det 26 republikanere, mens 126 mente det var best med en monark.

Det blir neppe noen stor debatt denne gangen heller. I innstillingen fra kontroll- og konstitusjonskomiteen er det bare SV som støtter forslaget. I 2004 fikk likevel forslaget støtte fra enkeltrepresentanter i andre partier, og det vil det også torsdag.

Skifte straks

SV foreslår at en innføring av republikk skjer umiddelbart dersom det blir vedtatt. Partiet vil imidlertid sørge for at kongen og hans familie «innrømmes rimelig økonomiske konpensasjonsodninger av Stortinget».

En president skal ha de oppgavene kongen har i dag. Presidenten kan enten velges i alminnelig valg, eller oppnevnes av Stortinget. Partiet ser også for seg en ordning uten president der en visestatsminister eller viseutenriksminister kan ta seg av representasjon og lignende oppgaver.

SV mener at et skifte fra kongedømme til republikk forutsetter en folkeavstemning, fordi kongedømmet ble innført etter en folkeavstemning i 1905.

- Bred oppslutning

I innstillingen på to sider konstaterer alle partier, bortsett fra SV, at monarkiet har bred oppslutning i den norske befolkning.
- Det har derfor ikke skjedd noe som skulle foranledige endring i det standpunkt Stortinget har inntatt tidligere, heter det i innstillingen.

Dersom skifte av statsform en gang i fremtiden skulle bli aktuelt, slår flertallet fast at dette bare kan skje gjennom en folkeavstemning. (NTB)