Mot brakseier for Sisi i Egypt

Egypts tidligere hærsjef Abdel Fatah al-Sisi har sikret seg en brakseier med over 96 prosent av stemmene ved presidentvalget denne uka. Men lavt frammøte truer legitimiteten.

Da stem­me­ne fra 312 av de 352 opp­tell­lings­sent­re­ne var talt opp, hadde Sisi fått 21 mil­lio­ner stem­mer, eller 96,2 pro­sent. Hans enes­te rival, so­sia­lis­ten Ham­de­en Sa­ba­hi fikk bare 3,8 pro­sent av de god­kjen­te stem­me­ne.

Hundre­vis av hans støtte­spil­le­re strøm­met ut i ga­te­ne med flagg, tu­ting av bil­horn og fyr­ver­ke­ri da re­sul­ta­tet ble kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lavt fram­møte

Men fram­mø­tet var langt la­ve­re enn ven­tet etter at hans til­hen­ge­re gjen­nom hele valg­kam­pen ido­li­ser­te ham som en helt som red­det lan­det, og ga inn­trykk av at han hadde mye bre­de­re støt­te enn tal­le­ne viste.

Bare 44 pro­sent møtte fram, noe som betyr at over halv­par­ten av egyp­ter­ne har valgt å bli hjem­me på valg­da­ge­ne, og den lave opp­slut­nin­gen truer Sisis le­gi­ti­mi­tet både i Egypt og i ut­lan­det.

Re­gje­rin­gen som har styrt lan­det siden kup­pet mot den valg­te pre­si­den­ten Mo­ha­med Mursi, har i må­neds­vis dre­vet en in­tens kam­pan­je for Sisi, som selv har sagt han treng­te 40-45 mil­lio­ner stem­mer for å gjøre val­get tro­ver­dig.

De­spe­rat jakt på vel­ge­re

Men da det man­dag be­gyn­te å komme for­uro­li­gen­de mel­din­ger om lavt fram­møte, ble tirs­dag gjort til of­fent­lig fri­dag og val­get for­len­get med enda en dag i håp om at flere skul­le av­leg­ge stem­me.

En valg­funk­sjo­nær sa da valg­lo­ka­le­ne steng­te tirs­dag, at bare 37 pro­sent hadde møtt fram, langt la­ve­re enn de 52 pro­sent som stem­te ved val­get i 2012 som Mursi vant.

«Sta­ten leter etter en stem­me», het det på for­si­den i den pri­vat­ei­e­de avi­sen Al Masry Al-Youm ons­dag.

For­len­gel­sen av val­get blir opp­fat­tet som et de­spe­rat for­søk på å øke støt­ten til Sisi. Iføl­ge eks­per­ter er tro­lig mange av hans støtte­spil­le­re, i mi­li­tæ­ret, næ­rings­li­vet og re­gje­rin­gen, over­ras­ket over den lave valg­del­ta­kel­sen.

Av­gjø­rel­sen om å for­len­ge val­get kan vise seg å ha vært en stra­te­gisk tabbe hvis den ikke har ført til mar­kant bedre fram­møte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stil­le i lo­ka­le­ne

Det lave fram­mø­tet skyld­tes både po­li­tisk apati og mot­stand mot at lan­det får enda en leder med mi­li­tær bak­grunn, i til­legg til at val­get ble boi­kot­tet både av isla­mis­ter og se­ku­læ­re ung­dom­mer.

Det mus­lims­ke bror­ska­pet, som hadde ap­pel­lert til vel­ger­ne om å boi­kot­te val­get, tok det lave fram­mø­tet som en seier.

- Det store egyp­tis­ke fol­ket har gitt mi­li­tær­kup­pets vei­kart enda et slag og skre­vet ut kup­pets døds­at­test, sier Bror­ska­pet.

Til tross for at pre­si­dent­val­get ble ut­vi­det til tre dager, var det stil­le i valg­lo­ka­le­ne ons­dag for­mid­dag. Flere valg­lo­ka­ler var prak­tisk talt folke­tom­me.

- Jeg kom for å se de mil­lio­ne­ne som de sa ville komme for å stem­me. Jeg kan ikke se noen bort­sett fra to per­soner og valg­kom­mi­sjo­nen, sa Hus­sein Has­sa­nein, en 24 år gam­mel jus­stu­dent, som selv ikke hadde tenkt å av­leg­ge stem­me.

NTB