KAMPER: Opptøyene i Iran fortsetter etter presidentvalget før helgen. Opptøyene har vært voldsomme og myndighetene slår hardt tilbake for å stoppe demonstrantene.

- Mot blodbad i Iran

Det går mot full konfrontasjon og blodbad i Iran. I alle fall hvis vi skal tro iranere i eksil i Norge.

- Det som vil skje nå, kommer til å ryste verden. Folk tar til gatene i reaksjon på løgnen og bedraget fra Amadjinedad og Ayatolla Khamenei. Reaksjonene er voldsomme over hele Iran. Det kommer til å bli et blodbad før det blir bedre, sier norsk-iraner Behrouz Ghorbani (50).
Han er i kontinuerlig kontakt med venner og familie i Iran som holder han underrettet om det som skjer. De forteller at opprørspolitiet søndag kveld gikk til angrep på studentboliger ved Det polytekniske universitetet i byen Isfahan, og ifølge opposisjonelle kilder ble tolv studenter drept.
- Det riktige tallet er helt sikkert mye høyere. Politiet var meget brutale, de brukte slagvåpen og elektriske staver og vi har fått blider av de sårede og drepte, sier Ghorbani, og viser oss grufulle bidler av blodige unge menn som er slått eller skutt til døde.

- Et kupp

Han kaller det for et kupp at president Amadjinedad har utropt seg til valgets vinner.
- Ifølge tall fra valgkommisjonen og Innenriksdepartementets observatører som kom valgnatten fikk Amadjinedad i underkant av ti millioner stemmer. Dagen etter gikk presidenten ut og sa han hadde fått 24,5 millioner stemmer. Folk fikk sjokk, de kan bare ikke akseptere dette fusket, derfor tar de til gatene, sier Ghorbani.
Han legger delvis skylden på Ayatolla Khamenei som i lang tid før valget hadde utpekt Amadjinadad til valgets vinner og bedt han forberede seg på fem nye år som president.
En annen kilde i det norsk-iranske miljøet i Oslo hevder at Mir Houssein Moussavi fikk 19 millioner stemmer, Mehdi Kharroubi fikk 13 millioner og Mahmoud Amadjinedad fikk 6 millioner stemmer. Kravet er nå at stemmene må telles på nytt eller at det må utskrives omvalg, men ingen av delen er Amadjinadad interessert i. Han hevder at et stort flertall i folket står bak han og har stemt på han.

- Hvorfor så redd?

- Hvis han fikk flertall, hvorfor er han da redd for å telle opp stemmene på nytt eller foreta et omvalg? Det må jo bare være fordi han vet at han har tapt, sier Moussavi (54), en annen norsk-iraner som er opprørt over valget.
Vi har snakket med tre iranere i eksil i Norge, og alle sier det samme:
- De er i stort mindretall de som støtter Amadjinedad, og de blir hentet inn fra andre byer og betalt for å delta i støttedemonstrasjoner. Det er millioner ute på gatene nå over hele Iran for å få fjernet det nåværende regimet, som ikke respekterer menneskerettigheter og som bare klynger seg til makten.

- Valg mellom to onder

Behrouz Ghorbani er en kristen, og selv om Moussavi har stygge flekker på sitt rulleblad fra tiden som statsminister under Ayatolla Khomeini, vil han at Moussavi skal bli president.
- Fordi det er det folket har bestemt ved dette valget, men og fordi han er litt mindre fientlig innstilt til intellektuelle og andre trosretninger. Det blir som å velge mellom to onder, og Moussavi er den beste av de to, sier Ghorbani.
Nå mener han det er på høy tid norske myndigheter ser annerledes på iranske asylsøkere som ber om opphold i Norge, og ikke bare sender dem tilbake til den brutale hverdagen i Iran.