Moské fjernet Davids- stjernen likevel

For snart to år siden kjøpte Telemark Islamsk Forening i Skien den vernede GKS-kirken fra Grenland Kristne Senter. Nå er Davidsstjernen byttet ut med et sitat fra Koranen og korset ut byttet med islams halvmåne. Moskeen lovet først å respektere verningsbestemmelsene.

I hel­gen åpnet Skien moské, etter om­fat­ten­de re­no­ve­ring av den tid­li­ge­re GKS-kir­ken i Ski­ens gamle pa­rade­gate, Hess­el­berg­gata. Byg­get er ver­net som så­kalt B-ob­jekt, det vil si un­der­lagt kom­mu­na­le verne­be­stem­mel­ser.

Da Tele­mark Islamsk For­ening over­tok byg­get, lovet den å ikke gjøre fa­sade­end­rin­ger. Nå er li­ke­vel både Da­vids­stjer­nen i fa­sa­den og kor­set på kup­pe­len er­stat­tet med mus­lims­ke sym­bo­ler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For­stan­der Mond­her Ben Mo­ha­med Jeri­di i Tele­mark Islams­ke For­ening er meget for­nøyd etter åp­nin­gen.

- Ja, det kom mange, både fra kom­mu­nen og andre me­nig­he­ter. Alle er for­nøy­de, og nå har vi en­de­lig fått vår egen moské, sier Jeri­di til Dagen.

For­stan­de­ren håper tonen med dette er satt for fram­ti­da.

- Vi vil være en åpen me­nig­het og in­vi­te­re alle men­nes­ker til oss. Kan­skje vi kan ha åpent hus og in­vi­te­re til mat eller ulike ar­ran­ge­men­ter.

Mang­ler til­la­tel­se?

På spørs­mål fra Dagen om hvor­for Da­vids­stjer­nen i fa­sa­den er byt­tet ut, blir for­stan­de­ren unn­vi­ken­de. Han kan ikke svare på om mos­ke­en har inn­hen­tet nød­ven­dig til­la­tel­se.

Når Dagen også spør om hva det nye, islams­ke sym­bo­let i fa­sa­den betyr, må Jeri­di gå i et møte. Ut­over man­da­gen har avi­sen ikke lyk­kes å komme i kon­takt med for­stan­de­ren på nytt.

Presse­kon­takt Karen Thomme­sen hos Riks­an­tik­va­ren av­kref­ter at byg­get skal være fre­det hos Riks­an­tik­va­ren, noe mange har trodd, men antar at byg­get kan være un­der­lagt kom­mu­na­le verne­be­stem­mel­ser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette får Dagen be­kref­tet av bygge­saks­sjef Åse Ot­ter­dal Møl­ler i Skien kom­mu­ne.

- Ja, det ak­tu­el­le byg­get er et så­kalt B-ob­jekt, altså et ver­net bygg. Ver­net er un­der­lagt kom­mu­nal verne­plan som det all­tid er mulig å gjøre om på så lenge det ikke er fre­det av Riks­an­tik­va­ren. Hva man så kan gjøre med nett­opp dette byg­get, som å bytte ut et vindu i fa­sa­den, må være opp til be­stem­mel­se­ne i verne­pla­nen.

Bygge­saks­sje­fen av­kref­ter at Skien kom­mu­ne har be­hand­let noen sak om fa­sade­end­ring.

- Nei, noe slikt ved­tak er ikke fat­tet i Skien kom­mu­ne. Vi har ikke hatt noen be­fat­ning med dette.

Også kor­set ble fjer­net

Da­vids­stjer­nen i fa­sa­den er byt­tet ut med et kal­li­gra­fisk bilde som på ara­bisk betyr "Allah". Fjer­ning av Da­vids­stjer­nen var opp­rin­ne­lig ikke noe tema, men med­lem­me­ne kre­vet den fjer­net etter at Da­gens opp­slag i fjor som­mer førte til om­fat­ten­de de­batt i lo­kal­avi­se­ne i nedre Tele­mark.

- Vi måtte ta den bort etter skriv i avisa, for med­lem­me­ne rea­ger­te vel­dig, ut­tal­te nest­le­der i me­nig­he­ten, Kawa Jha­mer Khi­der Sa­le­hi, til Var­den da sym­bo­let først ble byt­tet ut med et glass­vin­du.

Det har ikke lyk­kes Dagen å komme i kon­takt med Khi­der Sa­le­hi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også kor­set på kup­pe­len er nå fjer­net. Moskéen ble opp­rin­ne­lig byg­get som kirke med kup­pel og kors etter mo­dell av kir­ke­ne i Roma.

For­stan­der Mond­her Jeri­di ville ikke svare på spørs­mål om denne end­rin­gen hel­ler.

- Trod­de det var lyn­av­le­der

Pas­tor Bjørn Tore Fri­berg i GKS-kir­ken, som solg­te byg­get til mos­ke­en, blir over­ras­ket når han får høre at kor­set er byt­tet ut.

- Det har da aldri vært noe kors på den kup­pe­len, ut­bry­ter han ove­r­as­ket.

- Jeg trod­de det var en lyn­av­le­der.

Fri­berg var selv in­vi­tert til åp­nin­gen av mos­ke­en i hel­gen, men føler ikke vemod over at kir­ken hans nå er blitt moské.

- På ingen måte. Vi fikk godt be­talt og skaf­fet oss nye og bedre eg­ne­de lo­ka­ler, og mus­li­me­ne har klart å ruste opp byg­get på en mye bedre måte enn vi klar­te.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fri­berg vil hel­ler ikke være med på at dette er noen isla­mi­se­ring.

- Nei, jeg vil ikke frem­stå som ne­ga­tiv og kri­tisk. Dette er si­tua­sjo­nen slik den er. Da skal vi hel­ler være glade for at mo­de­ra­te mus­li­me­ne får samle seg. Sam­ti­dig må vi huske på at Jesus ikke kalte oss til å dømme dem, men å elske dem, sier pas­to­ren og si­te­rer den lille bibel.

- Hvor­dan skal vi noen gang kunne klare å vinne våre mus­lims­ke brød­re hvis vi bare møter dem med hat og av­vis­ning?

DAGEN

27. Februar: Dagen har endret ingressen i saken etter å ha fått henveldense fra Riksantikvaren. I den opprinnelige saken sto bygget omtalt som «det fredede bygget» - noe som var upresist. Dagen beklager

Moské fjernet jødiske og kristne symboler

Skien Moské, som ble innviet i helgen, ble kjøpt av Telemark Islamsk Foreining i 2012. Bygget var da kyrkje med en stor davidsstjerne bygget inn i fasaden og kors på kuppelen.

Bygget er vernet som B-objekt, dvs. underlagt kommunale vernebestemmelser.

Trossamfunnet lovet ved overtagelse å ikke fjerne Davidsstjernen. Den er nå likevel erstattet med et kalligrafisk symbol på arabisk som betyr "Allah". Korset på kuppelen er byttet ut med en islamsk halvmåne.

Endringene er ikke omsøkt eller behandlet av verken Riksantikvaren, Skien kommune eller Telemark fylkeskommune.

Les også
Beholder davidsstjernen på moskeenFjerner kristne symbol