MORAL: Aud Kvalbein ¯nsker mer moral og etikk p dagsorden. Foto: Raymond Haslien, DM-arkiv

-Moral er blitt fyord

-Moralen må igjen komme mer på dagsorden, mener varaordfører i Oslo Aud Kvalbein.

I et innlegg i onsdagens Aftenposten skriver Kvalbein om et varmere Oslo. Blant punktene Kvalbein berører er moralen i samfunnet.
«De som våger å snakke om det, blir raskt stemplet som moralister. Men moral betyr for eksempel noe så enkelt som at hvis vi alle er ærlige, så er alle tryggere.

Snakke om rett og galt i barnehagen

Selvsagt vedtar vi ikke folks moral, men vi bør være mer åpne for de opplagte sammenhengene og ikke bortforklare dem. Vi må gjerne ha mer politi i gatene, men dette gir ikke mer trygghet enn når vi har indre normer som forhindrer at vi gjør andre noe vondt. Vi må derfor i barnehagen og på skolen snakke mer om rett og galt. Vi voksne trenger også denne samtalen,» skriver hun.

Kristen norsk kultur

Kvalbein skriver også at samfunnet bygger på kristne verdier som er innvevd i norsk kultur gjennom tusen år.
«Den mest grunnleggende tanken er at alle mennesker er unike og like mye verdt - uansett hvem de er og hva de har gjort. Slike verdier skaper respekt for alle. Ser vi oss rundt i verden, bygger ikke alle samfunn på dette. Våre grunnleggende verdier kan vi miste dersom vi ikke står opp for dem. Igjen er vi på grunnplanet i samfunnet: ved våre holdninger, i de frivillige fellesskapene, og i samhørigheten mellom ulike grupper.»