Monikas mor påklager Spesialenhetens vedtak

Moren til drepte Monika Sviglinskaja (8) klager Spesialenhetens vedtak i saken om datterens dødsfall inn for Riksadvokaten.

Kristina Sviglinskaja mener grunnlaget for Spesialenhetens avgjørelse er ufullstendig og er uenig i vurderingen av foreldelse.

For drøyt to uker siden ble Hordaland politidistrikt ilagt et forelegg på 100.000 kroner for grov uforstand. Samtidig kom Spesialenheten for politisaker fram til at ingen enkeltpersoner kan straffes for håndteringen av saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vil ha svar

– Det har vært en vanskelig beslutning for Kristina. Hun er ikke nødvendigvis ute etter at enkeltpersoner skal bli rammet. Det viktige for henne er å få svar på hva som gikk galt da saken ble henlagt som selvmord, sier advokat Stig Nilsen i en pressemelding. Han er bistandsadvokat for Monikas mor.

Den åtte år gamle litauiske jenta ble funnet død hjemme på Sotra i Hordaland i november 2011. Etter ni måneder konkluderte politiet med at det trolig var snakk om et selvmord og henla saken.

Ekssamboer siktet

En tidligere Kripos-etterforsker kritiserte henleggelsen, og i mai 2014 ble saken gjenopptatt. I oktober ble morens tidligere samboer, en 32 år gammel voldsdømt litauer, pågrepet og siktet for forsettlig drap. Han benekter skyld.

Politimann og varsler Robin Schaefer har kommet med skarp kritikk av politiets håndtering av saken. En arbeidsgruppe hos Riksadvokaten konkluderte med at etterforskningen bar preg av alvorlige mangler.

Likevel kom altså Spesialenheten for politisaker 25. februar fram til at bare politidistriktet kan straffes, og at ingen enkeltpersoner stilles til ansvar.

Prinsipielt spørsmål

Morens klage på vedtaket gjør at saken havner på Riksadvokatens bord.

– Spesialenheten har ikke bidratt til å opplyse saken utover det hun allerede visste, og Kristina er uenig i vurderingen av foreldelse, forklarer Nilsen.

Bakgrunnen for klagen er ifølge bistandsadvokaten at Spesialenheten i sitt punkt «Siktelse» ikke har tatt med forhold som ligger til grunn for anmeldelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Forelegget er dermed ilagt som følge av motstanden som varsleren Schaefer ble møtt med i 2014, men ikke på bakgrunn av de forhold som ble anmeldt.

Nilsen sier det er et prinsipielt spørsmål fra hvilken dato foreldelsesfristen skal beregnes. Han mener bestemmelsen om grov uforstand ikke utelukker at det straffbare forholdet varte helt fram til 2014.

Krav om oppreisning

12. februar i år kom moren med et krav om 200.000 kroner i oppreising, rettet mot politimesteren i Hordaland politidistrikt, basert på det Nilsen omtaler som organansvar. Dette kravet ble også sendt til Spesialenheten for politisaker.

– Vi har ikke fått svar fra politimesteren, og kravet ble ikke behandlet hos Spesialenheten. Vi har derfor påklaget også denne delen av saken, sier Nilsen og legger til at foreldelsesfristen i dette tilfellet er annerledes enn for den strafferettslige delen av saken.