- Mokhtar Belmokhtar drept nord i Mali

Sol­da­ter fra Tsjad skal ha drept Mokh­tar Bel­mokh­tar, man­nen som sto bak gis­sel­ak­sjo­nen mot gass­an­leg­get In Aménas i Al­ge­rie, der fem nord­menn var blant de 40 som drept.

- Rundt klok­ken 12 lør­dag jev­net en væp­net styr­ke fra Tsjad en ter­ro­rist­base med jor­den nord i Mali. En rekke ter­ro­ris­ter ble drept, blant dem le­de­ren deres, Mokh­tar Bel­mokh­tar, sa tals­mann for Tsjads væp­ne­de styr­ker, ge­ne­ral Zacha­ria Go­bongue.

Ge­ne­ra­len kom med opp­lys­nin­gen om Bel­mokhtars død i en ut­ta­lel­se som ble lest opp på na­sjo­nalt fjern­syn i Tsjad, men ingen andre kil­der har be­kref­tet at den en­øy­de al­ge­ri­e­ren er drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tsja­dis­ke sol­da­ter del­tar for tiden i en fler­na­sjo­nal styr­ke som kjem­per mot isla­mis­ter nord i Mali.

Hjer­nen

Bel­mokh­tar reg­nes som hjer­nen bak gis­sel­ak­sjo­nen mot gass­an­leg­get i In Aménas i Al­ge­rie der 40 an­sat­te fra en rekke land ble drept, der­iblant fem nord­menn. An­gre­pet ble inn­le­det 16. ja­nu­ar i år og varte til 19. ja­nu­ar.

Hvis opp­lys­nin­ge­ne om Bel­mokhtars død stem­mer, er det et stort til­bake­slag for isla­mis­te­ne i Mali. Etter of­fen­si­ven fra blant andre frans­ke, ma­lis­ke og tsja­dis­ke styr­ker, er isla­mist­kri­ger­ne blitt pres­set sta­dig len­ger opp i fjel­le­ne de siste ukene.

I for­ri­ge uke kunn­gjor­de Tsjads pre­si­dent Idriss Déby at le­de­ren av al-Qa­i­da i det islams­ke Maghreb (AQIM), Abou Zeid, var blitt drept i et an­grep ledet av lan­dets sol­da­ter. Hel­ler ikke dette dra­pet er be­kref­tet fra annet hold.

Opp­lært i Af­gha­ni­stan

Mokh­tar Bel­mokh­tar har helt siden 1990-tal­let her­jet i Nord-Afri­ka, først i hjem­lan­det Al­ge­rie, men se­ne­re også i Nord-Mali.

Iføl­ge sik­ker­hets­kil­der i flere euro­pe­is­ke og nord­afri­kans­ke land fikk han på be­gyn­nel­sen av 1990-tal­let opp­læ­ring i Af­gha­ni­stan, del­vis av mu­ja­he­din­ge­ril­ja­en som hadde dre­vet rus­ser­ne ut av lan­det, og se­ne­re også av ara­be­re med bånd til Osama bin Laden og hans al-Qa­i­da.

I 1993 dro han til­ba­ke til hjem­lan­det Al­ge­rie, der de mi­li­tæ­re med still­tien­de ak­sept fra om­ver­de­nen hadde gjen­nom­ført et kupp og fra­tatt Den islams­ke red­nings­front (FIS) valg­sei­e­ren.

Bel­mokh­tar og en rekke andre og mer er­far­ne Af­gha­ni­stan-ve­te­ra­ner dro hjem, der de dan­net Væp­net islamsk grup­pe (GIA) for å ta opp kam­pen mot re­gi­met.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kri­gen som fulg­te ble et blod­bad som kos­tet mist 150.000 men­nes­ker livet, før GIA mer eller mind­re ble knust mot slut­ten av 1990-tal­let.

Gikk inn i AQIM

Bel­mokh­tar var blant dem som ikke tak­ket ja til am­nes­ti, men slut­tet seg i ste­det til sala­fist­grup­pen GSPC, for­lø­pe­ren til det som se­ne­re skul­le bli Al-Qa­i­da i islamsk Maghreb (AQIM).

AQIMs opp­rin­ne­li­ge mål var islamsk styre i Al­ge­rie, men virk­som­he­ten ble etter hvert ut­vi­det til en rekke land i Nord-Afri­ka.

Bel­mokh­tar fikk kom­man­do­en over sin egen bri­ga­de i Nord-Mali, men var ikke blant AQIMs mest ideo­lo­gis­ke le­de­re. AQIM skal ha tatt fra ham kom­man­do­en over bri­ga­den, hvil­ket førte til at han opp­ret­tet sin egen grup­pe, al-Muaqioun bi-dam, De som sig­ne­rer med blod.

Det var denne grup­pen som sto bak gis­sel­ak­sjo­nen mot gass­an­leg­get In Aménas sør­øst i Al­ge­rie i ja­nu­ar.

Nar­ko­tika­smug­ling

Po­li­ti og sik­ker­hets­kil­der mener den en­øy­de al­ge­ri­e­ren først og fremst bruk­te tiden på ren ban­ditt­virk­som­het de siste årene.

Store meng­der co­lom­bi­ansk ko­kain har vært smug­let til Euro­pa via Nord-Mali, der Bel­mokh­tar har hatt sin base. Han ble også kob­let til smug­ling av våpen.

Bel­mokh­tar har i til­legg dre­vet om­fat­ten­de smug­ling av si­ga­ret­ter, noe som lo­kalt ga ham til­nav­net Mr. Marl­bo­ro.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bort­fø­ring av vest­li­ge tu­ris­ter var også en del av den drif­ti­ge isla­mis­tens ge­skjeft, og i 2003 sto han blant annet bak bort­fø­rin­gen av 32 euro­pe­ere.

Fransk etter­ret­ning be­teg­net ham ved en an­led­ning som «utak­bar», frust­rert over at de ikke fikk kloen i ham, noe hel­ler ikke al­ge­ris­ke sik­ker­hets­styr­ker eller andre land lyk­tes med - inn­til lør­dag, hvis opp­lys­nin­ge­ne fra Tsjad viser seg å stem­me. (©NTB)