CANADA: En brannmann går forbi en brennende togvogn i Lac Megantic. (Foto: Reuters / Mathieu Belanger / NTB scanpix)

- Minst 80 savnet etter togeksplosjon

Minst 80 per­soner er ikke gjort rede for etter at et gods­tog fullt av rå­olje spo­ret av og be­gyn­te å bren­ne i Ca­na­da tid­lig lør­dag, iføl­ge en brann­mann på ste­det.

- Det var minst 50 men­nes­ker i en bar. Det er in­gen­ting igjen av den, sier brann­man­nen til AFP.

Kun en per­son er be­kref­tet om­kom­met, men po­li­ti­et sier lør­dag kveld at de for­ven­ter at døds­tal­let sti­ger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Om lag 30 byg­nin­ger i sen­trum av små­byen Lac-Megan­tic ble øde­lagt i kraf­ti­ge eks­plo­sjo­ner. Flam­me­ne sto over hund­re meter opp i lufta da fire av vog­ne­ne som spo­ret av eks­plo­der­te. Gods­to­get hadde i alt 73 vog­ner.

- Når du ser sen­trum av byen din nes­ten full­sten­dig øde­lagt, vil du for­stå at vi nå spør oss selv om hvor­dan vi skal komme oss igjen­nom denne hen­de­len, sier ord­fø­rer Co­let­te Roy-La­roche.

- Etter boka

Alle som bor i en kilo­me­ter i om­krets rundt ulyk­kes­ste­det er eva­ku­ert fra hjem­me­ne sine i byen, som har 6.000 inn­byg­ge­re.

Iføl­ge vise­pre­si­dent Jo­seph Mc­Go­nig­le i Maine and At­lan­tic Rail­way sto toget par­kert før ulyk­ken på grunn av et vakt­skif­te. Det er fort­satt uklart hvor­dan det fø­rer­løse toget satte seg i be­ve­gel­se ned mot byen, der det spo­ret av i sen­trum.

- Vi er ikke sikre på hva som er skjedd, men lo­ko­mo­tiv­fø­re­ren gjor­de alt etter boka. Han par­ker­te toget og ven­tet på av­lø­sing, sier Mc­Go­nig­le.

Det er uklart hvor mange vog­ner som spo­ret av, men 13 av dem var lør­dag kveld fjer­net in­takt fra ste­det.

Ca­na­dis­ke trans­port­myn­dig­he­ter håper å finne to­gets ferd­skri­ver, en «svart boks» lik den som fin­nes om bord i fly.

Mange i om­rå­det

I en av byg­nin­ge­ne som ble slukt av flam­me­ne, lå et po­pu­lært ute­sted. Et øyen­vit­ne sier det var fullt av folk i sen­trum da tank­vog­ne­ne eks­plo­der­te.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Yan­nick Gagne, som eier res­tau­ran­ten Mu­si-Cafe, sier til Radio Ca­na­da at det var minst 30 per­soner i lo­ka­le­ne da han gikk der­fra bare mi­nut­ter før eks­plo­sjo­ne­ne.

- Jeg så eks­plo­sjo­ne­ne og sprang ut av huset for å hjel­pe. Så fikk jeg en te­le­fon fra mine an­sat­te i res­tau­ran­ten. Det var full­sten­dig kaos. De gråt og ropte at det var flam­mer over­alt. Så døde lin­jen, for­tel­ler han.

Yvon Rosa ble øyen­vit­ne til ulyk­ken.

- Jeg har aldri sett et tog komme så fort inn mot sen­trum av Lac-Megan­tic, sier hun til Ra­dio-Ca­na­da.

- Jeg så vog­ne­ne kjøre av spo­re­ne. Alt eks­plo­der­te. På bare ett mi­nutt var sen­trum av byen dek­ket av flam­mer.

Vans­ke­lig sluk­nings­ar­beid

Ilden var så kraf­tig at brann­mann­ska­pe­ne ikke kunne gå helt inn i ulyk­kes­om­rå­det, og fryk­ten var stor for at flere tank­vog­ner kunne eks­plo­de­re. (©NTB)