Minst 25 sivile drept i nye sammenstøt i Kiev

Minst 25 sivile skal være drept i sammenstøt i Kiev, etter at væpnede demonstranter gikk til angrep på politiets sperringer.

Jour­na­lis­ter på ste­det for­tel­ler om mange døde på og rundt Uav­hen­gig­hets­plas­sen.

Iføl­ge ny­hets­by­rå­et Itar-Tass ble også en po­liti­mann drept i mor­gen­ti­me­ne tors­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iføl­ge den ukrains­ke nett­avi­sen Ky­iv­Post er 29 po­liti­menn såret i sam­men­stø­te­ne. Den skri­ver også at minst 35 men­nes­ker er drept, fleste­par­ten av dem etter å ha blitt skutt av po­li­ti­et. Dette tal­let er ikke be­kref­tet av andre kil­der.

Snik­skyt­te­re

Myn­dig­he­te­ne og op­po­si­sjo­nen an­kla­ger hver­and­re for pro­vo­ka­sjo­ner og for å skyte med skarpt.

- De inn­le­det en of­fen­siv. De ar­bei­der i or­ga­ni­ser­te grup­per. De bru­ker skyte­vå­pen, blant annet skarp­skyt­ter­ge­vær. De sky­ter for å drepe, heter det i en ut­ta­lel­se fra pre­si­dent Vik­tor Ja­nu­k­o­vitsj.

- Sam­men­stø­te­ne på Uav­hen­gig­hets­plas­sen, som kom nå når det var plan­lagt en vå­pen­hvi­le, er en plan­lagt pro­vo­ka­sjon fra myn­dig­he­te­ne mot fre­de­li­ge de­mon­stran­ter, sva­rer op­po­si­sjons­le­de­ren Vi­ta­lij Klitsj­ko på sin nett­side.

An­grep po­li­ti­et

Hundre­vis av væp­ne­de de­mon­stran­ter an­grep i mor­gen­ti­me­ne tors­dag sik­ker­hets­styr­ke­nes sper­rin­ger på plas­sen.

Iføl­ge øyen­vit­ner kas­tet de­mon­stran­te­ne brann­bom­ber mot po­li­ti­et, som svar­te med tåre­gass og gummi­ku­ler.

De­mon­stran­te­ne pres­set sik­ker­hets­styr­ke­ne rundt 200 meter til­ba­ke under an­gre­pet og har nå gjen­erob­ret meste­par­ten av plas­sen, in­klu­dert bar­ri­ka­de­ne ved inn­gan­gen.

En po­liti­buss ble på­tent og flere po­liti­folk ble tatt til fange og ført bort av de­mon­stran­ter i ka­mu­fla­sje­uni­form.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Na­sjo­nal­for­sam­lin­gen

Kort tid etter at det brøt ut nye sam­men­støt på Uav­hen­gig­hets­plas­sen, ble også re­gje­rings­byg­nin­ger og na­sjo­nal­for­sam­lin­gen i Kiev eva­ku­ert.

Itar-Tass mel­der at de­mon­stran­ter brøt gjen­nom po­li­ti­ets sper­rin­ger uten­for na­sjo­nal­for­sam­lin­gen, som lig­ger noen få hund­re meter fra Uav­hen­gig­hets­plas­sen.

En tals­kvin­ne for re­gje­rin­gen be­kref­ter at byg­nin­ge­ne er eva­ku­ert.

NTB

Les også
Obama: - Håper våpenhvilen holder i Ukraina
Les også
Janukovitsj: - Demonstrantene har gått over grensen