Politiet aksjonerte mot et asylmottak på Lundby i Lunner i Oppland etter at drøyt 20 beboere forskanset seg i en gymsal. Foto: Kine Therese Vik-Erstad / Hadeland / NTB scanpix

Minst 20 mindreårige tatt etter opprør på asylmottak

Store politistyrker har slått ned opprøret på et asylmottak på Lunner i Oppland. Minst 20 beboere er pågrepet.

Det er meldt om betydelige materielle skader etter at drøyt 20 beboere på asylmottaket forskanset seg i en gymsal og kastet stein mot politiet. En politimann som ble truffet måtte få legebehandling for en skade i hånden, opplyser operasjonsleder Pål Erik Teigen i Vestoppland politidistrikt.

– Politiets aksjonsstyrke var inne og ryddet opp og fikk gjenopprettet kontroll. Vi forsøker å finne ut hvem disse personene er og hvem av dem som var mest aktive, sier Teigen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: To av fem sier ja til flere flyktninger

Vestoppland fikk forsterkninger fra Oslo, Romerike og Nordre Buskerud politidistrikt før en styrke på rundt 20 politifolk rykket inn.

Fikk hjelp

De pågrepne var alle beboere på mottaket for mindreårige asylsøkere, og er i 16-17-årsalderen.

Den svært opphetede situasjonen oppsto da en av beboerne skulle flyttes, og motsatte seg dette. Den unge mannen, på 17 år, fikk sympati og støtte fra de andre beboerne, hvilket førte til at situasjonen eskalerte raskt.

De opprinnelig åtte tjenestemennene som rykket ut fra Vestoppland politidistrikt klarte ikke få kontroll. Det fikk politiet først da betydelige forsterkninger ble satt inn og den aktuelle beboeren var fjernet fra stedet.

Hærverk på politibiler

Det ble gjort hærverk på bygninger og på politibilene da det sto på som verst. Det er derfor grunn til å anta at skadeomfanget er stort, ifølge operasjonslederen.

– Det er en god del knuste ruter, både på husene og på bilene våre, sier han.

Det var ikke kommet meldinger om andre personskader, men en ambulanse er på stedet i tilfelle det skulle være behov for helsehjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ytterligere fem personer skal være fraktet fra stedet og skal plasseres på andre mottak for å bryte opp grupperingen som anførte i opprøret, ifølge Hadeland.

Mottaket på Lundby åpnet i oktober 2013 og er for mindreårige asylsøkere.

Les også
Kunstig motsetning om israelvennskap
Les også
Legaliser aktiv dødshjelp
Les også
Nokas-vekter sier han avfyrte skuddene selv
Les også
Bygget kirke av vrakgods og plastBrakkeby i Calais
Les også
To av fem sier ja til flere flyktninger