Afghanske menn ved butikker som ble ødelagt i eksplosjonen. Foto: Ahmad Masood / Reuters / NTB scanpix

Minst 15 drept i voldsom bombeeksplosjon i Kabul

Minst 15 mennesker ble drept og rundt 250 såret da en kraftig bombe eksploderte ved en militærbase i Afghanistans hovedstad Kabul.

Fredagens angrep rammet like etter midnatt ved en militærbase i bydelen Shah Shadid.

LEDER: Tyrkias kamp mot IS

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kontoret til landets president Ashraf Ghani opplyser fredag ettermiddag at 15 personer er bekreftet drept, og at 248 personer er såret. Samtidig opplyser helsedepartementet at om lag 400 personer, mange av dem lettere såret, har fått behandling ved sykehus i byen.

– Nattens angrep var et feigt terrorangrep mot sivile, sier Sayed Zafar Hashemi, en talsmann for presidenten.

– Massemord

Væpnede angrep forekommer forholdsvis ofte i Kabul, tross det høye sikkerhetsnivået i hovedstaden, men bomben i Shah Shadid omtales som uvanlig kraftig.

Kraften i bomben, som var gjemt i en lastebil, var svært tydelig da det ble dagslys fredag. Eksplosjonen etterlot seg et 10 meter dypt krater omringet av ødelagte bygninger.

– De drepte og sårede omfatter kvinner og barn og ansatte ved et marmorselskap i nærheten. Formålet med angrepet var massemord, sier Kabuls politisjef Abdul Rahman Rahimi.

NATO-styrkene i Afghanistan fordømmer i en uttalelse angrepet som en «foraktelig voldshandling». En styrke på 13.000 utenlandske soldater, som primært driver opptrening av afghanske styrker og såkalte antiterroroperasjoner, er fortsatt i landet etter at et mer omfattende NATO-oppdrag ble avsluttet ved nyttår.

Lederstrid i Taliban

Ingen har så langt påtatt seg skylden for angrepet. Men Taliban-bevegelsen, som akkurat har vært gjennom et lederskifte, skal være i gang med å trappe opp sin sommeroffensiv.

Uenigheter internt i Taliban om utnevnelsen av mulla Akhtar Mohammed Mansour som ny leder, har skapt bekymring for hvordan det vil gå med fredssamtalene mellom den islamistiske opprørsgruppen og Afghanistans regjering. Hvis ikke opprørerne har en klar leder, kan det bli vanskeligere å forhandle med dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Torsdag ble ni mennesker drept i flere Taliban-angrep rettet mot politifolk sør og øst i Afghanistan. Antall drepte i landet første halvår i år, er det høyeste siden FN begynte å publisere grundige rapporter om sivile afghanske tap i 2009.

Les også
FN: Over 1.500 sivile drept i Afghanistan i år
Les også
USA har utført det første dødelige luftangrepet mot IS fra Tyrkia
Les også
Irakisk kurdere anklager Tyrkia for å drepe sivile
Les også
Afghanistan bekrefter at Taliban-leder er død
Les også
Voldselementer i islam
Les også
Storbrannen i Bergen er slukket