HJEMME: Emanuel Minos var under Sommerstevnet på Hedmarktoppen i fjor i samtale med TV-pastor Egil Svartdahl. Nå skal Svartdahl forrette i Minos´ begravelse.

– Minos en bestselger i toppklasse

Emanuel Minos´ bøker er blant de få kristne norske utgivelsene som kan kalles bestselgere. Bøkene har fått et oppsving etter at Minos gikk bort 15. november.

De siste dagene har Emanuel Minos´ siste bok, Det har ringt for tredje gang, solgt ekstra godt. Boka som kom i 2009, har solgt i hele 15.000 eksemplarer, og forlaget har bestemt seg for å trykke et nytt opplag. Trykkingen skjer allerede denne uka, samtidig som Minos blir stedt til hvile.

– De siste eksemplarene av boka hans er blitt revet bort etter at Minos døde. I kristen-Norge, av en norsk forfatter, er 15.000 solgte bøker meget godt. Det er i toppklasse, sier Svein Andersen, Minos´ forlegger og forlagssjef i Hermon Forlag, til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– For oss som forlag er det veldig stort at en bok selger så godt, forteller han videre.

Andersen sier at det av norske navn bare er Karsten Isachsen og Per Arne Dahl i denne sektoren som kan vise til større opplag på sine titler.

Minos var en produktiv forfatter med jevnt gode salgstall gjennom sitt lange forkynnerliv. Før ga han ut bøkene sine på Pinsebevegelsens eget forlag, Rex, som fusjonerte med Hermon Forlag i 2002.

Nye utgivelser selger best det første året. Det gjaldt også Det har ringt for tredje gang. Boka har imidlertid solgt godt over lengre tid, og bare fram til nå i 2014 melder Andersen om 500 solgte eksemplarer. Det gir grunnlag for enda et opplag, nå på 1000 eksemplarer som Andersen har god tro på å få omsatt.

Stor takknemlighet

Interessen rundt og takknemligheten til Emanuel Minos er stor, mener Svein Andersen.

– Derfor vil vi trykke opp disse to bøkene i nye opplag. Dr. Minos hadde et aktuelt og sterkt budskap om endetiden som kommer fram i hans siste bok, sier han.

Andersen mener at Sten Sørensen tegner et vakkert bilde av Minos og kommer tett på pinsehøvdingen i sin biograf.

– Det er mye livsvisdom og lærdom i begge bøkene. Jeg er glad vi kan trykke dem opp igjen, sier forlagssjefen i Hermon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bestselgere

Karsten Isachsen har Hermon tatt inn i stallen de siste åra. Bøker fra 1970- og 80-tallet er trykt på nytt og blitt bestselgere.

– I den kristne bokbransjen selger en bok i snitt 1000-1200 eksemplarer. Hermon trykker ikke bøker vi tror vil selge mindre enn 2000 eksemplarer. Kommer du over 3000, er du en bestselger, og passerer du 10.000 er du en stor bestselger, sier forlagssjefen.

Også Sten Sørensens biografi om Minos, Når sant skal sies…, trykkes nå i nytt opplag. Den kom i 2010 og har solgt i 5000 eksemplarer til nå.

– Det er også et høyt tall til å være en bok om en levende kristen personlighet. På fire år er 5000 solgte bøker et meget hyggelig antall, sier forlagssjef Andersen.

Han karakteriserer bøkene om og av Minos som bærebjelker i forlagets drift de siste fem åra. Mange bøker ar ikke et salg som bærer seg, mens bestselgere som Minos-bøkene gir grunnlag for å kunne budsjettere hele forlagets drift.

– Forlagsbransjen trenger bestselgere for å få det til å gå rundt, konstaterer Andersen.

Lunde forlag bekrefter at 15.000 solgte eksemplarer er et høyt tall. De ga ut Terje Forsbergs selvbiografi, Aldri for sent å bli et lykkelig barn, i 2007 som nå har et samlet salgstall på 18.000.

Forlagssjef Tom Teien mener det er særlig tilfredsstillende å få fram norske forfattere som når høye opplag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nye Minos-bøker?

Andersen er lei seg for at Minos nå er borte, også fordi forlaget mister en verdifull forfatter.

– Han var i gang med to nye manuskripter, en pinsekarismatisk troslære var det siste han var i sving med. Vi var enige om at vi skulle få den ut i mai, innen hans 90-årsdag som ville vært 11. juni, sier Andersen.

Minos arbeidet også med en biografi om Moses. Andersen tror og håper på at det skal la seg gjøre å fullføre disse manuskriptene slik at de kan utgis.

– Som forlag håper de kan utgis. Da må vi ha familiens tillatelse til å fullføre dem, sier Andersen, som sier forfatterskapet lå Minos veldig på hjertet.

– Etter langt liv der han prekte Guds ord så mennesker skulle bli frelst, ville han skrive noe for ettertiden. Det var han veldig opptatt av.

Emanuel Minos

Pinsepredikanten Emanuel Tollefsen-Minos ble født 11. juni 1925 i daværende Belgisk Kongo, av gresk far og egyptisk mor.

Som 6-åring hadde han lest hele Bibelen, men alt året før debutert som predikant. Til sammen fikk han over 80 års forkynnertjeneste, særlig i Norge og Sverige.

Minos´ forkynnelse har hatt en profetisk dimensjon, og han framførte både egne syn og budskap og andres, ikke minst knyttet til endetiden.

Minos døde 15. november etter å ha kjent til sin kreftsykdom helt siden 2010.

Han etterlater seg kona Aase, barna Christen, Benedikte og Oddbjørg og syv barnebarn.

Les også
Svartdahl forretter under Minos’ begravelse
Les også
Lot profeti ligge i skuff
Les også
Glimt fra Minos liv og virke
Les også
Ansikt til ansikt med evighetenEmanuel Minos
Les også
Predikantens siste tale