- Min datter skal aldri omskjæres

Når trommene høres uavbrutt i flere uker, betyr det at en omskjæringsseremoni pågår i landsbyen i det sørlige Senegal.

Et lite tog be­ve­ger seg sakte på stien over ris­mar­ka. For­rest går en mann med trom­me, han slår på den med jevne mel­lom­rom.

Så føl­ger kvin­ner med kur­ver på hodet. Bak dem sju-åtte små skik­kel­ser, tul­let inn i tep­per som dek­ker hodet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De er jen­ter som er blitt om­skå­ret, kan­skje for et par uker siden. De skal til havet for å ren­ses som en del av ri­tua­let. Fa­touh vet hvor­dan jen­te­ne har det.

- Jeg var fire år, tror jeg.

Fao­tuh ler, som om det er en vel­dig god his­to­rie hun skal for­tel­le. Det gjør Adia også. De er 26 og 19 år, fra for­skjel­li­ge lands­byer i Sør-Se­ne­gal og om­skå­ret, som jen­ter flest. Aida var 9 år, og begge hus­ker det alt­for godt.

En fin dag

- De voks­ne sa til oss jen­ter at vi skul­le ha en fin dag sam­men med de voks­ne kvin­ne­ne. Vi gle­det oss og sang at i mor­gen skal vi spise ba­na­ner og kjeks, sier Fa­touh, og ler: - Det ble ikke ak­ku­rat sånn!

De sam­let seg i et av­si­des­lig­gen­de hus og dan­set og sang. Seint på natta ble de vek­ket og stilt opp i ring. Rundt sto kvin­ne­ne, mange var deres egne mødre.

- De sa vi skul­le løfte opp skjør­tet over hodet, så vi ikke kunne se.

De gjor­de det, og så ble den førs­te jenta båret bort. De la henne ned i en grop i bak­ken og holdt armer og bein fast.

Jen­te­ne for­sto at noe fælt skul­le skje, men kunne ikke rømme og ble slått hvis de snak­ket. Men de hørte skri­ke­ne, selv om trom­mer og sang skul­le over­døve dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Adia for­tel­ler at hun fek­tet med ar­me­ne, dro vekk skjør­tet og fikk se kvin­nen med kni­ven.

Kli­to­ris ble skå­ret bort. Såret blød­de sterkt. Etter en stund strød­de kvin­ne­ne pul­ver fra en tør­ket urt i såret.

- Det sved som pep­per. Fa­touh gråt og gråt, og smer­ten varte i flere uker.

Noen dør

I to-tre uker var de var i sko­gen mens trom­me­ne og vok­te­re holdt onde ånder borte.

Det hen­der det går helt galt li­ke­vel. Iføl­ge Fa­touh døde to av jen­te­ne som ble om­skå­ret sam­men med henne.

- De kan ikke ta dem med til syke­hu­set, for ingen menn må se dem, for­tel­ler jen­te­ne. Fa­mi­li­en kan bare tie og tro at det var me­nin­gen at dat­te­ren skul­le dø.

Ingen har lov til å snak­ke etter­på om det som skjer i bush­en, men Fa­touh og Adia tør det nå.

Fa­touh var be­stan­dig redd for lille­søs­te­ren, selv om moren hadde lovet at Sirah skul­le slip­pe om­skjæ­ring. En dag møtte Fa­touh syn­gen­de kvin­ner og menn med grei­ner i hen­de­ne, og hun skjøn­te at de gikk rundt og hen­tet jen­ter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg løp hjem og sa til Sirah og sa at hun måtte gjem­me seg under senga. Jeg låste døra, kas­tet nøk­ke­len og løp min vei, for­tel­ler hun. Helt til søs­te­ren var blitt 18 år, fryk­tet Fa­touh at lands­by­kvin­ne­ne skul­le hente henne.

Ut­støtt

Fa­touh og Adia er sikre på en ting: Får de døtre, skal de ikke om­skjæ­res. Mye er i ferd med å endre seg. Om­skjæ­ring dis­ku­te­res kvin­ner imel­lom, og i byene er det tema på sko­len og kam­pan­jer på TV. Men vanen et seig­li­vet. Jen­ter som ikke blir om­skå­ret, blir lagt merke til.

- De gjør tegn som hen­spil­ler på det som skjed­de, og når du ikke re­spon­de­rer er du av­slørt. Hun kan ikke spise av vårt fat, hun kan ikke danse sam­men med oss, for hun har ikke «vært i bush­en», sånn dri­ver de på, suk­ker Fa­touh.

Hva verre er, det kan fort­satt være vans­ke­lig å gifte seg hvis du ikke blir om­skå­ret, for de fles­te vil ikke ha en uom­skå­ret kvin­ne i fa­mi­li­en.

NTB

Les også
Jordmor: Omskjæring er unødvendig lidelse