LITE HOMOFIENDTLIGHET:Bjørn Helge Sandvi har aldri opplevd kristne miljøer som spesielt homofiendtlige, i alle fall ikke de han selv har vanket i.BILDE FRA BOKEN "Mine homofile venner"

MF-lærer står frem som homofil

Mangeårig prestelærer Bjørn Helge Sandvei forteller i en ny bok om sin homofile legning og overbevisningen om at han ikke kan leve den ut.

Espen Ottosens bok «Mine homofile venner» kommer ut i dag. Informasjonslederen i Norsk Luthersk Misjonssamband har samlet sju historier om å leve med homofile følelser. Selv om han ikke kjenner alle intervjuobjektene like godt, regner han alle som venner. Felles for dem er at de mener homofilt samliv er i strid med Guds vilje.

Lite homofiendtlighet

Fire av dem som er intervjuet i boken, har valgt å være anonyme. Tre står fram med fullt navn, og en av disse er Bjørn Helge Sandvei. Store deler av sitt yrkesaktive liv har han vært lærer ved Menighetsfakultetet i Oslo med gresk språk og kultur som spesialområde.
- Jeg har selvsagt hørt mennesker omtale homofili på en lite reflektert og god måte, men jeg har aldri opplevd kristne miljøer som spesielt homofiendtlige, i alle fall ikke de miljøer som jeg har ferdes i, sier han i intervjuet med Ottosen.
Sandvei har godkjent artikkelen i boken som handler om ham, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere overfor media.

Debattant

Ved flere anledninger har Sandvei engasjert seg i homofilidebatten og argumentert for at Bibelens avvisning av homofilt samliv fortsatt er gyldig. Derfor har han også valgt å leve alene. Tidligere har han ikke gått offentlig ut med begrunnelsen, men i flere tiår har han vært åpen om sin situasjon overfor en krets som etter hvert er blitt stadig større: venner, kolleger, arbeidsgiver og familiemedlemmer. I en rekke ulike sammenhenger har han også bidratt med foredrag om både homofilispørsmålet og det å leve singel. Da har han ikke lagt skjul på sitt eget utgangspunkt. I all hovedsak synes han mennesker har møtt historien hans på en god måte.

Vi spør:Er du glad for at kristne homofile står frem?

Frykter å bli hjemløs

Sandvei har hatt atskillige motforestillinger mot å delta i boken. Han tenker at våre dagers tendens til å brette ut privatlivet i offentligheten ikke uten videre er av det gode. I tillegg trives han ikke noe særlig i offentlighetens lys. Han valgte likevel å gå ut mer offentlig nå, på grunn av den aktuelle kirkelige situasjonen.
- Jeg kjenner på en viss uro for å bli hjemløs i den kirken jeg har tilhørt hele livet og søkt å tjene.
Han undrer seg over at mennesker i dag forandrer syn på homofilt samliv etter å ha møtt homofile:
- Er ikke ståstedet grundigere fundert? Hva har de bygd sitt syn på hvis deres forståelse av Bibelens tekster ikke tåler møtet med virkeligheten, spør han.

Ikke bare tap

Argumentet om at manglende aksept for homofilt samliv krenker homofiles menneskeverd, synes han blir feil hvis det får som konsekvens at et liv uten seksuelt samliv regnes som mindreverdig.
- Jeg har aldri følt at min seksuelle orientering skulle gjøre meg til et annenklasses menneske. Mitt menneskeverd er forankret i at jeg er skapt i Guds bilde. Og enten man er skapt slik eller sånn i fysisk og psykisk henseende eller med hensyn til seksuell orientering, er man gitt et ansvar for å leve etisk forpliktet på de grunnleggende bibelske normer, sier han.
Selv om han til tider har opplevd det vanskelig å leve ugift, men konstaterer at også mange gifte har betydelige utfordringer - både med samlivsproblemer, barneoppdragelse og andre forhold.
- Det er lett å bli opptatt av det man mister når man lever alene. Jeg tenker at jeg også har fått noe. Jeg har bedre mulighet enn mange andre til å finne stillhet, frihet til å reise, anledning til å ta noen ekstra tak i menighet og samfunn, sier han.

Vise respekt

I dagens debatt om homofili er han enig med dem som mener at kirken må solidarisere seg med de utstøtte og svake. Men han etterlyser sjelesørgisk omsorg for dem som i dag spør seg om det var verdt å kjempe for å leve i tråd med det de trodde Bibelen og Guds ord sa om homofilt samliv.
Samtidig er Sandvei opptatt av å møte dem som ikke tenker som ham om disse spørsmålene, med respekt for deres rett til å velge annerledes. I løpet av livet har han møtt flere som har håndtert spørsmålet om homofilt samliv på en annen måte enn han har gjort. Han har også kontakt med noen som lever i homofile parforhold. Han understreker at det aldri er rett å slå hånden av mennesker, heller ikke når de gjør valg man er uenig i.