8. JANUAR 2009: Slik så israelsvennen Jon Gunnar Aksnes ut da han reiste hjem fra Oslo etter brutal vold den 8. januar 2009.

Merket for livet av Gaza-demonstranter

Israelsvennen Jon Gunnar Aksnes i Stavanger er merket for livet etter brutal vold under fjorårets gatekrig i Oslo.

- Røntgenbildene fortalte at venstre håndledd var knekt fire steder, og jeg gikk seks uker med gips. Da de tok den bort, viste det seg at håndleddet var blitt skjevt, og det var også kommet en kul på armen. Legene lurte på om de skulle bryte opp igjen det som var grodd skjevt, men det ville jeg ikke, forteller Aksnes til DagenMagazinet.
Han anmeldte det grove voldsforholdet til politiet. Men etter noen uker kom det brev om at anmeldelsen var henlagt på grunn av manglende bevis og intet nytt i saken.
- Jeg er veldig skuffet over at anmeldelsen ble lagt til side, for jeg håpet dette kunne virke forebyggende, slik at ikke andre skulle erfare det samme når de skal delta i fredelige markeringer, sier Aksnes.
- Jeg mener at denne saken burde få konsekvenser for Palestina-komiteen som deltok aktivt under opptøyene, men i stedet opplevde jeg at saken ble dysset ned, legger han til.

Brutale voldshandlinger
@Telst:Den ivrige israelsvennen deltok på det som skulle være en fredelig markering for Israel i Oslo torsdag 8. januar i fjor. Men det utartet seg til gatekrig fra motstandere, og israelsvenner ble rammet av bevisst vold.
- Jeg var utsatt for vold i to omganger. Først ble jeg dengt med stangen på et israelsflagg som jødehaterne hadde tatt, og jeg ramlet om på gata. Like etter at jeg var kommet meg på bena igjen, kom en ny gjeng og slo meg med stokker på hånda, låret og ryggen slik at jeg falt igjen, og skar meg og blødde i høyre hånd. Men jeg visste ikke da at jeg hadde brukket venstre håndledd på fire steder, forteller Jon Gunnar Aksnes.
Senere opplevde han også at tre fingre på hånden visnet bort, og han måtte gjennom en operasjon. Etter noen måneder fikk han følelsen tilbake i fingrene, men merker at det for eksempel er blitt vanskeligere å spille gitar. Dessuten har Aksnes fortsatt smerter i hånden i enkelte stillinger.

Mediene om Israel

- Det som irriterer meg er at norske medier prøver å skjule sannheten om Israel og jødehatet. Saker blir fremstilt til fordel for Israels fiender, og Israel presenteres som et terrorvelde, sier han.
Aksnes har selv en konkret opplevelse av NRKs holdning i Oslo under gatekrigen for ett år siden.
- Da jeg kom tilbake til bussen etter å ha vært utsatt for voldshandlinger og blødde fra hånden, rettet NRK sitt kamera mot meg og reporteren spurte hva som var skjedd. «Jeg ble nedslått av Palestina-komiteen!» utbrøt jeg. Da ble kameraet raskt slått av, forteller Jon Gunnar Aksnes.

Rystet over rettsvesen

Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem (IKAJ) var med og arrangerte den omtalte markeringen i fjor, og Erik Selle i organisasjonen er rystet over politiets svake innsats etter det som skjedde.
- Jeg er bekymret for rettssikkerheten i landet vårt når så mye vold og lovbrudd finner sted mot uskyldige borgere, der folk blir merket for livet, uten at dette fører til noen prosess i rettsvesenet. Jeg etterlyser en forklaring fra politi og påtalemyndighet, sier Erik Selle.
@Kreeditering:DM