Merkel: – Storbritannia kan ikke få i pose og sekk

Storbritannia kan ikke forvente å slippe unna plikter og beholde privilegier etter EU-avstemningen, advarer Tysklands statsminister Angela Merkel.

Etter at EU-motstanderne vant avstemningen, vil britene måtte forhandle med EU om hva slags forhold de skal ha til unionen.

Under et møte i nasjonalforsamlingen i Berlin tirsdag sa Merkel at britene ikke kan regne med å plukke de bitene av EU-samarbeidet de liker best – og la resten ligge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De som forlater familien, kan ikke forvente de samme privilegiene som de hadde før, uten forpliktelsene, understreket hun.

Det er mulig å stå utenfor EU og få tilgang til det indre marked. Men da må du også godta fri flyt av varer, tjenester, kapital og arbeidskraft, sa Merkel, og viste til Norge som et eksempel.

Statsministeren gjentok at det ikke vil bli noen samtaler med Storbritannia om EU-utmeldingen før landet formelt har erklært at det går ut av unionen. Samtidig lovet hun å kjempe med all sin kraft for å unngå at EU-landene driver lenger fra hverandre.

– EU er sterkt nok til å tåle Storbritannias utmelding, framholdt hun.

Les også:

 (©NTB)