Merkel må finne ny koalisjonspartner

Angela Merkel vant en brakseier i valget søndag. Men hennes CDU/CSU-allianse får ikke flertall alene, og statsministeren får en tøff jobb med å danne en ny koalisjonsregjering.

Den kon­ser­va­ti­ve al­li­an­sen til Mer­kel fikk til sam­men 41,5 pro­sent opp­slut­ning viste re­sul­ta­tet da stem­me­ne fra alle dis­trik­ter var talt opp. Re­sul­ta­tet er det beste for kris­te­lig­de­mo­kra­te­ne på om lag 20 år og en frem­gang på 8 pro­sent­po­eng fra for­ri­ge valg.

FDP ute

Re­sul­ta­tet gir CDU/CSU-al­li­an­sen 296 av 598 re­pre­sen­tan­ter i For­bunds­da­gen, fire under fler­tall.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men Mer­kels koa­li­sjons­part­ner Fri­de­mo­kra­te­ne (FDP) gjor­de et ka­ta­stro­falt dår­lig valg og endte under sperre­gren­sen med en opp­slut­ning på 4,8 pro­sent. Sperre­gren­sen er 5 pro­sent i Tysk­land. Det er førs­te gang på over femti år at FDP ikke får en re­pre­sen­tant i For­bunds­da­gen.

So­sial­de­mo­kra­te­ne SPD fikk 25,7 pro­sent av stem­me­ne. Venstre­par­ti­et fikk 8,6 pro­sent og De grøn­ne 8,4.

Det euro­skep­tis­ke nye par­ti­et AfD hav­net i liket med FDP like under sperre­gren­sen med sine 4,7 pro­sent.

- Fan­tas­tisk

- Det er et fan­tas­tisk re­sul­tat, er­klær­te Mer­kel da pro­gno­se­ne viste en opp­slut­ning på over 40 pro­sent søn­dag kveld.

- Det er for tid­lig å si hva vi gjør nå. Jeg lover å hånd­te­re dette an­svar­lig. Men i kveld kan vi uan­sett feire, sa Mer­kel og lovet «fire nye gode år» for Tysk­land.

Med FDP ute av For­bunds­da­gen har Mer­kel få mu­lig­he­ter til å danne fler­talls­re­gje­ring. Hun sier en mindre­talls­re­gje­ring er uak­tu­elt.

Stor­koa­li­sjon

En ny stor­koa­li­sjon med Mer­kel og SPD blir nå sett på som det mest sann­syn­li­ge ut­fal­let, iføl­ge eks­per­ter.

SPD-le­der Peer Stein­brück er imid­ler­tid ingen vil­lig part­ner, og det blir ikke noe re­gje­rings­ek­te­skap tuf­tet på kjær­lig­het. Harde for­hand­lin­ger ven­ter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Bal­len lig­ger hos Mer­kel. Hun må finne et fler­tall, sa Stein­brück søn­dag kveld etter å ha ute­luk­ket at han selv øns­ker å være mi­nis­ter under Mer­kel igjen.

Mer­kel ledet en stor­koa­li­sjon med SPD mel­lom 2005 og 2009, men so­sial­de­mo­kra­te­ne er mer skep­tis­ke denne gan­gen.

Lange for­hand­lin­ger

- Det er en annen grup­pe SPD-po­li­ti­ke­re nå. SPD har lært at det ikke nød­ven­dig­vis er til deres for­del å være un­der­ord­net, sier Her­ibert Die­ter, øko­nom ved Det tyske in­sti­tutt for sik­ker­hets­spørs­mål og in­ter­na­sjo­nal po­li­tikk.

Det kan der­med ta flere må­ne­der for Mer­kel å lande en ny re­gje­ring, noe som kan føre til en pe­rio­de med po­li­tisk usik­ker­het i hjer­te av Euro­pa, skri­ver ny­hets­by­rå­et DPA i en ana­ly­se.

Og skal det bli en ny stor­koa­li­sjon må CDU og SPD komme til enig­het om en rekke strids­spørs­mål. De to par­ti­ene er ueni­ge om blant annet ho­mo­fi­les ret­tig­he­ter, støt­te til hjemme­væ­ren­de mødre, skatt­leg­ging av rike og minste­lønn.

Fi­nans­mi­nis­ter-strid

I til­legg er SPD uenig i Mer­kels opp­skrift for å løse euro­kri­sen. Par­ti­et øns­ker å in­tro­du­se­re euro­ob­li­ga­sjo­ner for å dele gjelds­byr­den mel­lom euro­land.

Men den har­des­te kam­pen i re­gje­rings­for­hand­lin­ge­ne, blir tro­lig over fi­nans­mi­nis­ter­pos­ten. Tysk­lands fi­nans­mi­nis­ter spil­ler en av­gjø­ren­de rolle i det på­gå­en­de ar­bei­det med å løse kri­sen i euro­so­nen. Mer­kel og CDU øns­ker å be­hol­de Wolf­gang Schäuble som fi­nans­mi­nis­ter, men SPD kom­mer tro­lig til å pres­se på for å er­stat­te ham med Jörg As­mus­sen i Den euro­pe­is­ke sen­tral­ban­ken.

Mer­kel har også åpnet for en re­gje­ring med De grøn­ne, men par­ti­et kom­mer tro­lig ikke til å si ja til et re­gje­rings­sam­ar­beid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Kan­skje fin­ner vi ingen om vil sam­ar­bei­de, sa Mer­kel søn­dag kveld.

(©NTB)