Mer kontroll, men ikke over enkeltsaker

De klare konklusjonene i Graver-rapporten vil føre til sterkere politisk styring av innvandringspolitikken, men KrF-leder Dagfinn Høybråten vil ikke høre snakk om å legge ned UDI.

? Kjernen i det hele blir å bringe innvandringspolitikken under politisk styring. Vi må forsikre oss om at vi får et Utlendingsdirektorat som styrer etter de retningslinjer som Stortinget og regjeringen trekker opp, understreker Høybråten overfor NTB.

Selv om Høybråten mener at politikerne må ta tilbake kontrollen, har han ingen tro på forslag om at politikerne skal ta tilbake behandlingen av enkeltsaker.

? Dette vil ikke være noen god løsning. Det vil utsette politikerne for et sterkt press i enkeltsaker og sette likebehandlingen og rettssikkerheten i fare, sier han til NTB.

Hvordan kunne det skje

I høringen i Stortinget til uka mener Høybråten at kontrollkomiteen vil være mest opptatt av hvordan det var mulig at det kunne utvikle seg en praksis som var i strid med politikernes ønske. Komiteen vil også være opptatt av hva slags grep inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) har tatt for å sikre seg et direktorat han kan stole på. Komiteen vil trolig også gå noen runder med Hanssens forgjenger Erna Solberg (H) for å få vite hvordan det som er skjedd, kunne skje.

Høyres nestleder Per-Kristian Foss sier til NTB at de klare konklusjonene i Graver-kommisjonens rapport på mange måter har gjort komiteens arbeid lettere fordi mange uavklarte spørsmål ble avklart.

Kraftig reversering

Foss mener at mye av årsaken til det som er skjedd i Utlendingsdirektoratet, skriver seg tilbake fra loven som ble vedtatt i 2000, der politikerne etter hans mening vedtok en lov som fjernet all politisk innflytelse over innvandringspolitiske saker.

? Her vil vi få en kraftig reversering. Det som er skjedd, gjør det nødvendig at politikernes innflytelse blir sterkere, understreker han.

I høringen torsdag 1. juni har komiteen innkalt Trygve G. Nordby, Manuela Ramin-Osmundsen, Bjarne Håkon Hanssen og Erna Solberg.

©NTB