- Menn må ta ansvar

Selv om stigmaet har gått ned og overlevelsen opp, øker antallet hiv og aids-smittede i Afrika. Spesielt blant kvinner.

- Vi trenger at kirkene og giverorganisasjoner setter i gang mannsgrupper og andre prosjekter rettet mot menn, sier Agnes Mtetwa.

- Seksuelle overgrep og vold mot kvinner er et stort problem og en årsak til spredning av hiv og aids, og kvinnene vinner ikke den kampen alene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mtetwa var en av tre kirkeledere fra det sørlige Afrika som var på besøk i Norge i forbindelse med markeringen av verdens aids-dag. I den forbindelse arrangerte Norges Kristne Råd et seminar i samarbeid med Den norske kirke og den katolske kirke, hvor erfaringer fra bekjempelsen av hiv og aids ble delt.

Mtetwa er fra Swaziland, et land hardt rammet av epidemien. Hun forteller Dagen at mye er blitt bedre. Behandlingen er mye bedre, mange mennesker lever greit med smitten. Overføringen mellom mor og barn er også redusert.

- Men fortsatt blir folk smittet. Folk tester seg ikke like mye som de burde og løper dermed en høy risiko. Andre vet at de er smittet, men velger ikke å ta behandling. Når man ikke har penger til mat er ofte valget enkelt. Så i sum gjør vi ikke så store fremskritt som vi burde.

Stigma

George Buleya er enig med Mtetwa. Han er generalsekretær for den episkopale kirkens bispemøte i Malawi, selv representerer han Den katolske kirke. Han ser at epidemien har roet seg ned, men at det fortsatt er et stort problem. Å bli smittet av hiv er forbundet med mye stigma, ikke minst i Afrika. Men det har bedret seg, forteller Buleya.

- Det ble etter hvert så mange som ble smittet. Alle familier ble rammet, og det rammet alle samfunnslag. Paradoksalt nok tror jeg at det at prester og kirkeledere også ble smittet gjorde at stigmaet ikke lenger ble så sterkt. Det ble ikke lenger mulig å ha en ovenfra og ned-holdning til dem som fikk hiv, forteller han.

I Malawi har kristne menn og ledere som er smittet opprettet samtalegrupper.

I Swaziland opplever Mtetwa at de religiøse enda ikke er helt med.

- Vi opplever at de fortsatt sliter med åpenhet. Samtidig har også de mistet noen, alle har det. Hiv og aids er en realitet man må forholde seg til i Afrika.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utfordringer

De afrikanske utsendingene ser klart at nye medisiner og skiftet fokus gjør at hiv og aids-epidemien i Afrika ikke får like mye oppmerksomhet.

- Nå snakker man mer om klima og miljø enn om hiv og aids, ler Buleya oppgitt.

- Også de nasjonale myndighetene har trappet ned sin oppmerksomhet rundt dette.

Også tradisjonelle forestillinger om helbredelse et problem.

- Ideen om at man blir helbredet ved å ligge med en jomfru eller et barn er fortsatt utbredt. Vi ser også at smitten øker blant eldre kvinner, som følge av voldtekt. Særlig på landsbygda er tradisjonelle forestillinger som dette utbredt, forteller Mtetwa.

Buleya tror det er viktig å se på årsakene til hiv og aids, årsaken til at det får spredd seg.

- Tabo Mbeki, tidligere president i Sør-Afrika, sa jo at «det finnes ikke aids, bare fattigdom». Folk trodde han var gal, men kanskje hadde han et poeng. Fattigdom, manglende utdannelse og dårlige sosiale forhold er alle faktorer som gjør at epidemien får spre seg. Dette må også snakkes om, dette må også forbedres, sier han.

Det sørlige Afrika er den delen av verden hvor epidemien spres raskest. Det er også bare her man finner land hvor mer enn 20 prosent av befolkningen er smittet. Tall fra noen år tilbake viser at Botswana har mest med 38,8 prosent hiv-prevalens.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

DAGEN

Hiv og aids i Afrika

FN anslår at av de 40 millioner menneskene som er hivsmittet i verden i dag, kommer mer en 28 millioner fra Afrika sør for Sahara.

Hvert år vokser antallet smittede.

Les også
Millioner av kinesiske kondomer tilbakekalt i Ghana