Menigheter rammet av legionella

Menigheter i Østfold engasjerer seg i bønn etter legionella-utbruddet som har rammet fylket hardt.

Søndag morgen døde Frikirken Greåkers engasjerte medlem Randi Lauritzen (83) på sykehuset i Fredrikstad. Hun var det andre legionellaofferet i Østfold, etter at hun i seks dager hadde vært syk med kvalme og feber.
- Hun var en av våre virkelige ivrige medlemmer, forteller pastor Sigmund Sandåker til Magazinet.

Ragnhild Tveter som er søsteren av den avdødde Randi Lauritzen forteller Aftenposten at søsteren sjeldent bevegde seg utenfor dørene.
- Det som er sikkert er at søsteren min ikke har fartet mye rundt i distriktet. Hun var nemlig helt avhengig av rullatoren når hun skulle gå ut, og beveget seg stort sett mellom omsorgsboligen sin og kjøpesenteret Storbyen, som lå rett over gaten der hun bodde, sier 73-åringen.(Storbyen har ikke kjøletårn)
- Jeg kan ikke forstå hvordan hun fikk legionellasmitten, sier den sjokkerte søsteren til avisen. De bor begge i Sarpsborg sentrum som er et godt stykke unna Østfoldhallen som har ett av mange steder som har misstenkte kjøletårn.

Men Frikirken Greåker befinner seg bare to-tre kilometer fra Østfoldhallen og etter det Magazinet erfarer har Randi vært en flittig møtegjenger på Greåker.
? Randi er med på de fleste møtene her og var blant annet på alle møtene her i pinsen. Vi har hatt en møteserie i et stort telt utenfor her, forteller pastoren Magazinet.

I dag skal pastoren stå for bisettelsen av det kjære medlemmet.
? Hun skal begraves i dag. Søndag hadde vi bønn for familien og for den situasjonen vi er oppe i. Vi kommer til å fortsette med bønn, forteller pastoren i Frikirken Greåker til Magazinet.

Menigheten 3,16
Menigheten 3,16 i Fredrikstad har også fått merke legionellaepidemien.
? Søndag hadde vi bønn i menigheten for de som er rammet. Det er nemlig flere ungdommer som har bestemødre som er rammet, forteller ungdomsleder Bjørn Viggo Nilsen til Magazinet.

Menigheten har fast ungdomsklubb i Østfoldhallen hvor det aktuelle kjøletårnet befinner seg. I første etasje er det kjøpesenter, mens det i andre etasje er en stor idrettshall hvor flere hundre ungdommer samles i menighetens regi. Men ungdomsklubben vil likevel fortsette sin aktivitet til helgen.
? Vi har vært i dialog med kommunelegen og han har rådet oss til å holde åpent, forteller Nilsen.

Kjøletårnet i Østfoldhallen er også slått av slik at smitte ikke lenger virvles ut i luften.
? Ungdommen er jo heller ikke en utsatt gruppe for legionella-smitte, forklarer Nilsen.
? Det er klart at legionella-utbruddet gjør at vi opplever en spesiell tid nå. Bønn er vårt viktigste våpen, sier Nilsen.

Fem personer er hittil døde og 33 er smittet i legionellaepidemien i Østfold. Det er mye som tyder på at epidemien nå kan være på vei tilbake.

Jakter på smittekilden
I Østfold pågår nå jakten på smittekilden for fullt. Smittejegerne setter nå sin lit til at to menn og en kvinne som ble syke mens de var på besøk i Fredrikstad-området, kan sitte med svaret på hvor legionella-smitten kommer fra.

En 44 år gammel mann fra Finnmark, en kvinne fra Drammen og en 60 år gammel mann fra Lørenskog ble alle smittet av legionella mens de var i Fredrikstad i tidsrommet 7. til 10. mai.

-Disse tre er nøkkelpersoner i vår jakt på smittekilden. Vi vet at de kun har vært i Fredrikstad-distriktet, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet til VG.

Deres bevegelsesmønster er kartlagt til minste detalj. Bevegelsene har klare geografiske fellestrekk som kan plassere smittekilden til et område rundt eller sør for Fredrikstad sentrum, skriver avisen.

Raymond Haslien