KONVERTERT: Justisministeren vil ikke pålegge Utlendingsdirektoratet eller Utlendingsnemnda å bruke kirkesamfunn i arbeidet med å få bekreftet om asylsøkeres konvertering er rell. Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix-arkiv

Menigheter kan gi råd i konvertitt-saker

Regjeringen vil anbefale utlendingsmyndighetene å bruke kirkesamfunn for å få bekreftet om en asylsøker har foretatt en konvertering.

Justisminister Knut Storberget (Ap) opplyste i Stortingets spørretime onsdag at han ikke vil pålegge Utlendingsdirektoratet (UDI) eller Utlendingsnemda (UNE) å bruke kirkesamfunn og dets medlemmer i arbeidet med å få bekreftet om konverteringen er reell.
- Men jeg ser dette som så viktig at jeg vil ta dette opp i min dialog med UDI og UNE. Da vil jeg vise til spørsmålsstillingen og også mitt svar her i dag, sa Storberget.

Standard rutine?

Det var KrFs Geir Jørgen Bekkevold som tok opp saken med justisministeren idet han viste til at det må være av interesse for alle parter å få fram mest mulig informasjon for å belyse saker der mennesker som har konvertert søker asyl i Norge.
Han spurte derfor om statsråden vil sørge for at kontakt med det enkelte trossamfunn blir lagt inn som en standard rutine i behandlingen av slike saker.
Akkurat det ville altså ikke justisministeren. Han la vekt på at han har tillit til at UDI og UNE innhenter opplysninger der det er nødvendig og foretar sine vurderinger på bakgrunn av korrekt faktum.
- Jeg ser det på den bakgrunn ikke hensiktsmessig å gi retningslinjer i konvertittsaker og å gå nærmere inn på spørsmålet om mer faste bevismessige regler. Jeg tror det kan lamme systemet i større grad og føre til at man ikke får innhentet tilstrekkelig bevis, sa Knut Storberget.
Bekkevold var glad for at statsården vil bringe saken inn for utlendingsmyndighetene fordi det ikke alltid er slik at dagens behandling av konvertitter treffer blink.

Saker omgjøres

Bekkvold viste også til et oppslag i Aftenposten onsdag om at avgjørelsen i 12 av 19 asylsaker er blitt omgjort etter at aksjonsgruppen i advokatforeningen har tatt sakene til retten.
- Jeg kjenner til konvertitt-familier som har opplevd det samme. Det vil være interessant om disse dommene kan føre til en endring i UNEs praksis overfor konvertitter, og jeg vil gjerne vite hva statsråden tenker om det, uttalte KrF-representanten.
Justisministeren svarte at han er glad for den innsatsen som advokatforeningen har gjort gratis for flere.
- Myndighetsorganer som utøver tvang og gjør vedtak som berører folks livssituasjon på det mest alvorlige, må tåle å bli sett i kortene.
- Samtidig vil jeg si at UDI og UNE gjennom sine vedtak gjør en god og samvittighetsfull jobb, og man har som fane at man ikke skal returnere noen om man risikerer at vedkommende blir forfulgt.
- Man kan likevel oppleve å gå på nederlag i domstolene. De dommene som er kommet gir oss viktige signaler, og gir oss godt arbeidsgrunnlag for den gjennomgangen av klagesaksbehandlingen vi nå skal ha i UDI, kommenterte Storberget.