Mener søndag bør være fridag - men avviser ikke mer handel

– Av prinsipp er vi ikke imot justeringer, sier Jonas Gahr Støre. Men han bedyrer at Ap fortsatt vil sikre søndagen som «en dag der familien i hovedsak har fri sammen».

Denne uken skrinla den ferske kulturministeren,Linda Hofstad Helleland (H), regjeringens forslag om søndagsåpne butikker. Forslaget har fått sterk motstand i høringsrunden, og har ikke hatt flertall på Stortinget.

Vil ha mer

StatsministerErna Solberg sier til Dagen at hun likevel håper på gjennomslag for mer søndagsåpent enn det er i dag. Venstre har foreslått å la kommunene selv bestemme om de vil åpne for søndagsåpne butikker, noe som også har blitt kritisert av resten av opposisjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dagen skrev i går om Arnt Ove Jøsang som driver fotobutikk sentralt i Stavanger. Han ønsker verken å ha søndagsåpent i advent eller resten av året. I fjor stod det en plakat på butikkdøren på søndager midt i julestriden med følgende tekst: «Vi hviler på søndag!».

– Vi trenger virkelig en hviledag der vi kan trekke pusten, sa Jøsang. Han legger ikke skjul på at de ansatte er både glade og takknemlige for at dørene låses på søndager.

– Fungerer

Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiets partileder mener ordningen slik den er i dag fungerer langt på vei.

– Prinsippet om at søndagen er en dag der familien i hovedsak har fri sammen, mener vi faktisk er en veldig viktig verdi i samfunnet. Regjeringen ville sette dette i revers, men jeg mener det er et fremskritt at vi har den ordningen, sier han til Dagen.

Dette til tross, Støre avviser ikke å bli med på litt mer søndagsåpent innenfor dagens ordning.

– Av prinsipp er vi ikke i mot justeringer, sier han.

Støre mener derimot at Venstres forslag med delvis kommunal handlefrihet er mer uklart.

– Vi må se hva regjeringen kommer med, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Glad

Direktør i Kirkerådet,Jens-Petter Johnsen, er glad for at regjeringen går tilbake på forslaget.

– Det er klokt av regjeringen. Det har vært massiv motstand fra store deler av befolkningen. Kirken har også motsatt seg disse endringene. Det ser ut til at regjeringen har forstått at dette er et dårlig forslag, sier han.

Direktøren ser ikke noe behov for endringer i det hele tatt.

– Jeg ser ikke behovet for at man lager en miniutgave av det opprinnelige forslaget til regjeringen. Dagens regelverk er tilstrekkelig for å gi befolkningen de muligheter de trenger for å søndagshandle.

På torsdag sa den nye kulturministeren, Linda Hofstad Helleland (H), til NTB at regjeringen innser at den ikke får flertall for sin modell for søndagsåpne butikker og dermed legger forslaget bort. I stedet vil regjeringen se på andre løsninger for å sikre fleksibilitet.

Da høringsfristen for forslaget om å endre helligdagsloven gikk ut tidligere i år, var det kommet inn så mange som 7.000 høringssvar, og saken har vakt stort engasjement.

– Motstand i folket

– En full liberalisering er det ikke flertall for på Stortinget. Det er også motstand i folket. Jeg lytter til det. Derfor har jeg lagt forslaget om søndagsåpne butikker i en skuff, sa Helleland.

Hun vil heller se på hvordan for eksempel turistområder kan få muligheten for søndagsåpne butikker og flere andre løsninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I dag har vi en modell hvor det er åpent tre søndager før jul, og det virker ikke som noe stort problem. Men vi må se om vi skal ha større fleksibilitet og om det skal rammes inn i et nasjonalt regelverk, sier kulturministeren.

Denne løsningen må det være flertall for på Stortinget, understreker hun.

– Jeg vil gå i dialog med våre samarbeidspartier for å se på hva den endelige løsningen skal være. KrF har vært veldig imot full liberalisering, og det har jeg stor respekt for. Derfor går jeg ikke videre med det, sier Linda Hofstad Helleland.