Mener man ikke bør instruere

Carl I. Hagen går inn for forslaget om endring i grunnlovens paragraf 93, men mener personlig at man ikke bør instruere partifeller. - Min holdning er at vi ikke skal binde våre representanter i dette spørsmålet, sier Hagen til Dagen Magazinet. Men mener samtidig at det er ulogisk å stemme mot forslaget.

Til sammen 19 stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet ber om å bli fristilt i avstemningen om en grunnlovsendring i Stortinget torsdag.

Et flertall i kontroll- og konstitusjonskomiteen, bestående av Høyre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet, ønsker å endre grunnloven slik at det kun kreves to tredelers flertall etter en EU-folkeavstemning. I dag kreves det tre firedelers flertall for å melde Norge inn i EU. Det vil gjøre det umulig for et lite mindretall å blokkere norsk medlemskap.

Opprør
I Arbeiderpartiet er det opprør mot forslaget. I alt nitten representanter skal ha sendt brev til partiledelsen og bedt om å bli fristilt i en avstemning.

- Jeg kan bekrefte at jeg selv har vært med på å sende det brevet sammen med forslagsstiller, og jeg forutsetter selvfølgelig at vi stilles fritt her, sier Gunn Karin Gjul til NRK.
Hun mener forslagsstillerne vil senke terskelen for å få Norge inn i EU.

- Det er helt åpenbart at forslagsstillerne har det i øye når de kommer med et slikt forslag. Derfor mener jeg det er riktig av oss å gå imot det, sier Gjul.

Saken vil bli behandlet både i Arbeiderpartiets og Fremskrittspartiets stortingsgrupper onsdag i neste uke, dagen før avstemningen finner sted.

Stiller FrP fritt?

Det er Hagen som har arbeidet med forslaget i konstitusjonskomiteen for FrP. Han har gått inn for forslaget om endring i grunnloven, men ønsker ikke instruere sine partifeller.

- Min holdning er at vi ikke skal binde våre representanter i dette spørsmålet, sier Hagen til Velsignet Helg.

På den andre siden gjør Hagen det klart at FrP bør følge flertallet i en eventuell folkeavstemning.

- Vår jobb som stortingsrepresentanter er å følge flertallets avgjørelser i folkeavstemninger. Dette har jeg vært tydelig på hele tiden - også i tiden som partileder. Så dersom 51 prosent av befolkningens går i den ene eller den andre rettingen, så skal FrP stemme overens med flertallet. Derfor mener jeg også at det blir ulogisk å gjøre det vanskelig for stortingsflertallet å gjennomføre folkets avgjørelser i en folkeavstemning, sier han.

Hagen mener ingen partier vil melde Norge inn i EU dersom et flertall går imot.

- Det partiet ville bli drept politisk, sier han.

- Men tror du ikke intensjonene til forslagsstiller Inge Lønning er å få Norge lettere inn i EU?

- Nei, nei, nei. Jeg kan si mye negativt om Inge Lønning men det er ikke intensjonen. Det får være grenser for å se spøkelser på høylys dag. Dette handler om å fjerne misforståelsen om at man kan gjøre det motsatte. Altså si nei til EU dersom et flertall av befolkningen ønsker dette i en folkeavstemning.