Mener ledere må være ydmyke

– Når en leder kan innrømme feil, bidrar det til å skape trygghet, sier Alv Magnus.

Alv Magnus var leder forUngdom i Oppdrag i årene 1986-2009.

Han ble rystet da for noen år siden ble konfrontert medTrine Lise Aasheim og en annen kvinnes erfaringer fra 1970-tallet, og «deres langvarige livssmerte som følge av opplevelser de hadde hatt».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det å stå ansikt til ansikt med mennesker som har fått sine liv forringet i den sammenheng du selv er en del av, gjorde ekstra vondt, sier Magnus.

Erstatning

Videre tilbød de en økonomisk erstatning.

– Selv om det på ingen måte kan godtgjøre lidelsen de har vært i gjennom, mente vi det ville si noe om at vi tok deres erfaringer på alvor, sier han.

– Aasheim kritiserer UIO-ledelsen for å ikke bry seg da hun hadde det vanskelig i 20 år?

– Jeg kjente ikke til hvor vondt hun hadde hatt det i tiden etter UIO. Det var først da jeg møtte henne i Frikirkens regi at jeg fikk høre hennes historie om hennes mange vonde år.

– Kunne UIO ha tatt initiativ overfor henne tidligere?

– Om jeg hadde fått høre hennes historie før, ja. Burde jeg visst? Kan hende, sier Magnus.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Hva har jeg lært i de 23 år jeg var leder? Ikke å skygge unna behovet for å ydmyke meg når noe gikk skeis.»

 

Dette lærte han

– Hvilke lærdommer vil du dele i debatten om kristent lederskap?

– Som leder er det viktig å stake ut kurs og være tydelig på visjon. Vi skulle være åpne for å gjøre nye ting på nye måter. Mange av våre medarbeidere kommer til oss som helt unge og uten mye erfaring. På mange måter er vi en opplæringsorganisasjon. I alle år har vi forsynt Kristen-Norge med arbeidere. Deres kvaliteter er vår beste attest. Jeg lærte tidlig at jeg ikke «eide» medarbeiderne. Vi var til for å velsigne hele Guds rike.

Bønn og vennskap

– Når det gjaldt å bygge kulturen i UIO, viste Gud meg at jeg skulle legge to grunnsteiner: Bønn og vennskap. Vi skulle møtes hyppig som ledere og dele liv og erfaring, også når vi hadde gått på en smell, hatt det tungt og bar på savn. Vi skulle bygge stein på stein. Vi fokuserte på ungdom og arrangerte leire, konferanser og festivaler hvert år. Ikke alt gikk like bra, men Gud har hjulpet. Vi vokste litt hele tiden. Både i utearbeid i misjon og i Norge.

Ydmyke seg

– Hva har jeg lært i de 23 år jeg var leder? Ikke å skygge unna behovet for å ydmyke meg når noe gikk skeis. De fleste av oss er mer utrygge enn vi liker å innrømme, på et eller flere områder. En leder med selvinnsikt om egne begrensninger og som bygger team med andre som kan utfylle med andre gaver, er det trygt å følge. Guds rike er et flergenerasjons-prosjekt. Det å stå sammen unge og eldre bidrar til større modenhet og dermed en beskyttelse for medarbeiderne, sier Magnus.

Nåværende leder,Andreas Nordli, sier til Dagen at han stiller seg fullt og helt bak Magnus’ kommentarer.

Les også:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.