Mener jøder har seg selv å takke for antisemittismen

I en fransk undersøkelse sier hele 60 prosent av de spurte at jøder i alle i noen grad selv er ansvarlige for den økte antisemittismen i landet.

Undersøkelsen som er sponset av «Fondation du judaisme francais» viser også at 56 prosent av franskmennene mener jøder har «mye makt» og er rikere enn gjennomsnittet.

Vil emigrere

40 prosent sier jøder er «litt for mye tilstede i mediene», mens 13 prosent sier det er «litt for mange jøder i Frankrike».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge The Jerusalem Post samsvarer dette med andre undersøkelser som viser at antisemittisme og forverret økonomi får franske jøder til å vurdere emigrasjon.

Ifølge en nylig spørreundersøkelse i regi av Institut francais d´opinion publique, vurderer nå 43 prosent av franske jøder å flytte til Israel. En regner med at det fortsatt bor 700.000 jøder i Frankrike, og omgjort i antall personer er 43 prosent rundt 300.000.

Til The Jerusalem Post sier Jewish Agencys formann, Natan Sharansky, at 50.000 franske jøder i 2014 søkte informasjon om hvordan en kan emigrere til Israel. 7.900 franske jøder flyttet til Israel i 2015, en økning på 10 prosent i forhold til året før.

London og Montreal

Men ikke alle som drar, drar til Israel. Ifølge The Jerusalem Post er det i ferd med å forme seg store fransk-jødiske samfunn både i Montreal i Canada og i London.

En reportasje på BBCs nettsider viser til at flere av Londons synagoger nå arrangerer velkomstgudstjenester for franske jøder.

Det finnes ingen nøyaktige tall på hvor mange franske jøder som bosetter seg i den britiske hovedstaden, men flere viser til at stadig nye jøder kommer over kanalen.

Marc Meyer, formann i Hendon United Synagogue, sier økningen har vært formidabel det siste året. 50 prosent av barna som tas opp i byens jødiske skoler har nå fransk bakgrunn.

Positiv

Rabbiner Sam Taylor, i Western Marble Arch Synagogue, er i ferd med å starte opp et nytt arbeid som skal hjelpe franske jøder med å integrere seg i London.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Er jeg overrasket over antisemittismen? Nei. Er jeg bedrøvet? Ja. Men dette er noe vi må akseptere som en del av det å være jøde. Men det er viktig at vi er optimistiske og gjør det vi kan, sier han til BBC.

– Det er en del av vår historie og kultur å takle disse problemene. Vi må se fremover og være positive, legger han til.