PÅ SKOLEN: – Det meste av mobbingen skjer fortsatt på skolen, understreker Dan Olweus, psykologiprofessor ved Universitetet i Bergen. Han mener mobbing via internett og mobiltelefon er veldig overdrevet.Illustrasjonsfoto: Gemena Communication, Yay Micro

Mener digital mobbing er overdrevet

En undersøkelse fra Medietilsynet konkluderte nylig med at èn av ti unge i alderen ni til 16 år har opplevd digital mobbing. Men en «mobbeprofessor» bestrider tallene.

Det er Dan Olweus, psykologiprofessor ved Universitetet i Bergen, og en av verdens ledende forskere på mobbing, som ikke er enig i tallene fra undersøkelsen «Barn og digitale medier 2010», skriver Bergens Tidende.

- Det meste av mobbingen skjer fortsatt på skolen, understreker han.

Olweus mener mobbing via internett og mobiltelefon er veldig overdrevet, og sier at undersøkelser som viser at 10-20 prosent av ungdommene blir digitalt mobbet, er useriøse.

- Når vi måler digital mobbing samtidig som vi måler tradisjonell mobbing, finner vi gang på gang at det å bli utsatt for digital mobbing er mye mindre vanlig. I våre store undersøkelser svarer 10-11 prosent at de blir utsatt for tradisjonell mobbing. Bare 2-3 prosent blir utsatt for digital mobbing, forteller Olweus.

Han mener at dette skaper unødig uro og bekymring hos foreldre og lærere og frykter at oppmerksomheten rundt den mer tradisjonelle mobbingen kan bli skadelidende. Samtidig understreker han at også digital mobbing må tas på alvor.

- Enkelte former for digital mobbing er svært alvorlige, og må absolutt tas på alvor. Men dimensjonene må være riktige, sier Olweus. (©NTB)