Mener Brende har gitt tydelig konvertitt-løfte

KrFs Kjell Ingolf Ropstad er svært glad for de siste signalene fra utenriksministeren.

Til Dagen sierRopstad at han er svært glad for at utenriksministeren vil ha et høyt fokus på trosfrihet og bruke anledninger til å snakke deres sak. Det skjer etter at Brende denne uken har svart på et spørsmål fra nettopp Ropstad.

I svaret skrevBørge Brende blant annet at «tros- og livssynsfrihet står sentralt iUtenriksdepartementets arbeid» og at «departementets minoritetsprosjekt arbeider for å fremme tros- og livssynsfrihet i samarbeid med andre land og engasjerte miljøer her hjemme.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han la til at Norge regelmessig tar opp menneskerettighetsspørsmål i samtalene med iranske myndigheter. Retten til å velge sin egen tro inngår som del av denne dialogen.

Trosfrihet

– Brende skriver blant annet i svaret at «Iranske konvertitter, og i enda større grad de som velger å misjonere, risikerer fengselsstraffer basert på anklager om at de representerer en trussel mot nasjonal sikkerhet.» Vil dette sette en stopper for utsending av konvertitter tilIran?

– Jeg opplever dette som en tydelig forpliktelse til å arbeide for trosfrihet og styrke konvertittenes situasjon. Vi er utålmodige med hensyn på situasjonen internasjonalt og også situasjonen for konvertitter i Norge, svarer Kjell Ingolf Ropstad.

Oppfølging?

– For et år siden uttalte et flertall påStortinget at departementet må «vurdere sentrale sider ved norsk utlendingslovgivning og gjennomgå norsk praksis der Norge har en annen vurdering av beskyttelsesbehovet for ulike nasjonaliteter sammenlignet med praksis i land det er naturlig å sammenligne oss med.»

– Norsk organisasjon for asylsøkere etterlyser en oppfølging av dette. Hva skjer med det vedtaket?

Kjell Ingolf Ropstad viser til at det senest for bare noen uker siden kom opplysninger om atUtlendingsdirektoratet/Utlendingsnemnda fortalte en konvertitt som ble tvangsutsendt at det bare var å glemme troen og ikke si noe om den.

– Det har vokst fram et stort behov for at regjeringen nå følger opp avtalen om konvertitter fra Stortinget og sikrer bedre kompetanse på tro i forvaltningen, påpeker Ropstad.