MEDLEMSVEKST: Mental Helse går mot den største medlemsveksten noen gang siden organisasjonen ble etablert for 28 år siden. Generalsekretær Olav Kasland tror større bevissthet rundt temaet psykisk helse er en av forklaringene på medlemsboomen.
@Kreditering:

Medlemsboom for Mental Helse

Mental Helse opplever rene medlemsboomen for tiden. Organisasjonen ligger an til å få 1.500 nye medlemmer bare i år, og det er den største økningen Mental Helse noen gang har opplevd.

- De to siste årene har vi hatt en vekst på 20-25 prosent hvert år. Å være leder for en organisasjon i slik vekst er kjempefint, men det byr også på sine utfordringer, sier generalsekretær Olav Kasland til Dagen.

Mental Helse passerte nylig 9.000 medlemmer. Tallet har steget jevn og trutt de to siste årene, og 2006 ser ut til å ende opp med den største medlemsøkningen noen sinne. Håkon Røsler, ansvarlig for medlemsregisteret, forteller til organisasjonens nettside at strømmen av nye medlemmer er stor.

- Vi har allerede passert fjoråret bra, og daglig strømmer det på med nye innmeldinger. Særlig etter årets markering av Verdensdagen for psykisk helse, opplyser han.



Større bevissthet

Generalsekretæren tror det er flere årsaker til den kraftige veksten, men han peker på at det ikke har sammenheng med noen aktiv markedsføring av Mental Helse. Det har ikke organisasjonen økonomi til.

- Veksten kommer som et resultat av at allerede eksisterende medlemmer verver nye medlemmer. Det gledelige er at dette er medlemmer som blir værende i organisasjonen, i motsetning til det som ofte er tilfelle når folk kommer til gjennom vervekampanjer. Da har de en tendens til å forsvinne fort ut igjen, men her ser vi at folk melder seg inn som et resultat av engasjementet på grasrota. At folk vil være en del av vårt fellesskap, forteller noe om at de ser viktigheten av Mental Helse sitt arbeid. Er man mange, blir en også hørt. Når man er flere, gjør det også en organisasjon som Mental Helse politisk sterkere i forhold til offentlige myndigheter. I dag får vi blant annet besøk av helseminister Sylvia Brustad, og det viser jo at vi blir tatt på alvor. Jeg tror i det hele tatt at veksten vi opplever har sammenheng med at vi ser en større bevissthet rundt psykisk helse, sier Kasland.

- Hvem er det som melder seg inn i Mental Helse?

- Hovedveksten er nåværende eller tidligere brukere av det psykiske helseapparatet, men pårørende er en annen gruppe. Vanlige folk i gaten med en spesiell interesse for dette område melder seg også inn. Sist, men ikke minst ser vi at fagfolk innen psykisk helse velger å bli medlem, og akkurat det synes vi er veldig gledelig.

Kasland legger til at Landsmøte i 2004 hadde en visjon om å doble antall medlemmer innen tilsvarende samling i 2007. For to år siden var 6.500 personer registrert i medlemsregisteret.

- Det er ikke lenger en visjon, men det er fullt mulig å passere 12.000 medlemmer i løpet av det neste året, understreker generalsekretæren.



Trenger rik onkel

Han peker på at veksten også byr på utfordringer for Mental Helse. Organisasjonenens økonomi er nemlig for liten til å dekke de mange behovene, og Kasland skulle gjerne hatt tilgang på flere såkalte frie midler.

- Vi trenger sårt partnere som kunne gått inn og støttet oss økonomisk, og som så betydningen av det arbeidet vi driver.

- Dere hadde med andre ord trengt en rik onkel?

- Ja, du kan gjerne si det sånn. Kunne ikke heller disse rike onklene ha brukt noen av midlene sine til å støtte Mental Helse, fremfor alle pengene de eksempelvis legger igjen i diverse fotballklubber? spør Olav Kasland.


Dagen