Skuespiller Aksel Hennie som spiller Max Manus på Karl Johans gate som er okkupert av tyske soldater under innspillingen av filmen om krigshelten Max Manus.

Max Manus vises i USA

Max Manus er på USA-tur. Amerikansk filmbransje, det norske miljøet i New York og studenter ved Hartford University er invitert til to private visninger av suksessfilmen.

- Jeg synes det er skrekkelig moro at Max Manus nå blir vist her i USA. Jeg er veldig spent, sier Gunnar «Kjakan» Sønsteby.Den spreke 91-åringen kom sammen med kona Anne-Karin til New York i helgen for å delta på den private visningen av Max Manus i byen.
- Jeg er ikke i tvil om at filmen kommer til å bli godt mottatt av dem som kommer på de private visningene, sier Sønsteby til NTB i iskalde Central Park.
Morsomt
Også Max Manus-produsent John M. Jacobsen er i New York og har god tro på at filmen blir tatt godt imot.
- Jeg synes det er veldig morsomt å komme hit og vise filmen, og jeg tror jo at filmen vil bli mottatt bra. Vi har jo noen erfaringer nå om hvordan den spiller for folk som ikke har vokst opp med historien, sier Jacobsen til NTB.
Til visningen på Manhattan er det invitert folk fra det norske diplomatiet, det norske kulturelle miljøet, representanter for amerikanske filmfestivaler og filmdistributører, samt flere amerikanske journalister.
Jacobsen sier han er usikker på hvordan filmen ville blitt mottatt av et amerikansk publikum.
Pekepinn
- Men man kan få en liten pekepinn under de to privatvisningene, og da kanskje særlig etter visningen på Hartford University. Der vil vi se hvordan den spiller for et bredere amerikansk publikum. Jeg er nysgjerrig.
Motstandshelten Gunnar Sønsteby mener Max Manus en usedvanlig film.
- Alle som har sett den, kommer ut fra kinosalen med følelser. Når man skriver om hva som skjedde, får man ikke fram de samme følelsene, sier Sønsteby, som synes det er viktig at filmen blir vist i USA
- Ja det synes jeg. Dette er Norges-reklame som bare tusan etter mitt syn. Helt klart, sier Sønsteby til NTB
- Veldig smigret

Initiativtaker til å få filmen til Hartford-studentene i Connecticut er den norsk-amerikanske forfatteren Irene Levin Berman, som i fjor høst kom ut med den dramatiske familieberetningen «Flukten fra Holocaust».
I New York er filmvisningen sponset av Andrew Whist, som har tilknytning til det skandinaviske miljøet i New York, og som er en venn av Gunnar Sønsteby.
- Det er kjempefint at det er entusiasme om film utenfor det tradisjonelle miljøet. Jeg har faktisk ikke vært med på noe lignende før. Så jeg er veldig smigret og synes det er veldig moro å kunne stille opp, sier John M. Jacobsen.
Gode sjanser
- Jeg tror sjansene for å få Max Manus til USA er ganske gode. Jeg håper den kommer hit, sier Gary Springer i Springer Associates, som har vært ansvarlig for å sette sammen gjestelisten til New York-visningen.
Springer har vært involvert i norsk film i en årrekke, og han jobber med blant andre Liv Ullmann.
- Flere av filmfolkene jeg har snakket med, som har sett filmen allerede, likte den, sier Springer.
Men det er svært vanskelig for europeisk film å komme seg inn på det amerikanske markedet.
Europeisk er smalt
- Det hadde vært veldig morsomt om filmen hadde fått distribusjon i USA. Men all europeisk film er smal for Amerika, sier filmprodusent John M. Jacobsen.
- En stor distributør sa til meg en gang: «Du må ikke se på USA som USA, men som Portugal. Det er omtrent så stort markedet er for europeisk film», så du kan sannsynligvis få like godt betalt for å selge filmen til Portugal. Men det har selvfølgelig ikke like stor prestisje, sier Jacobsen (NTB)