Orkanen Matthew slår nå for alvor inn over USA. Her i Melbourne i Florida. Foto: Henry Romero / Reuters / NTB scanpix.

Matthew svekket på vei mot Florida-kysten

Den kraftige orkanen Matthew er nedgradert til kategori 3 på sin vei til sørøstkysten av USA, etter å ha tatt livet av mer enn 300 personer i Haiti.

Selv om Matthew har svekket seg noe, forventer USAs orkansenter (NHC) at den fortsatt vil være av orkanstyrke når den treffer Florida-kysten. Det er den sterkeste stormen som har truet Atlanterhavskysten på over ti år, skriver nyhetsbyrået AP.

En nedjustering til kategori 3 betyr at på sitt sterkeste kan vindstyrken nå opp i over 40 meter per sekund.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

USAs president Barack Obama har erklært unntakstilstand i delstatene Georgia, South Carolina og Florida.

Til sammen har over 2 millioner mennesker fått ordre om å evakuere, og av dem befinner 1,5 millioner seg i Florida.

Matthew forårsaket katastrofale skader i Haiti. 339 mennesker er bekreftet omkommet, og det ventes at dødstallet vil stige.

– Stormen vil drepe deg

På en pressekonferanse torsdag sa Florida-Guvernør Rick Scott at «denne stormen vil drepe deg» og ba folk om å ikke ta sjanser.

– Denne stormen er et monster. Jeg vil at alle skal overleve dette. Vi kan gjenoppbygge boliger. Vi kan gjenoppbygge bedrifter. Men vi kan ikke gjenoppbygge et liv, sa Scott.

Ta kontakt med UD

Utenriksdepartementet ber nordmenn som oppholder seg i de orkanrammede områdene om å registrere seg.

– Norske borgere som oppholder seg i området bør holde seg orientert om situasjonen og følge råd fra lokale myndigheter. Vi anbefaler også registrering på reiseregistrering.no. Det er også lagt ut oppdatert informasjon på landsidene på regjeringen.no og på ambassadens hjemmeside, sier pressevakt i UD Marte Lerberg.

Hun opplyser at UD er i kontakt med ambassaden i Washington og generalkonsulatene i Houston og New York og følger situasjonen tett.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Søker tilflukt i kirke

Et tjuetalls nordmenn har søkt tilflukt i sjømannskirken i Miami i påvente av orkanen. Sjømannsprest Hanne Marie Frostlid forteller til NTB at det blåser friskt rundt kirken, som ligger omtrent 20 minutters kjøring vest for Fort Lauderdale og 40 minutter nord for Miami i Florida.

– Vi har vært i kontakt med flere fastboende og turister. Noen av dem har kommet hit, hvor de kan føle seg litt tryggere. Kirken er bygget på en sånn måte at den er orkansikker, sier Frostlid.

Hun opplyser at det nå befinner seg rundt 20 personer i sjømannskirken, deriblant åtte barn.

– Vi er i beredskap. Vi har ryddet på området vårt, kjøpt inn nok vann og proviant. I tillegg har vi nødaggregat, sånn at dersom strømmen skulle gå, kan turister og fastboende komme hit, sier Frostlid. (©NTB)

Les også
Matthew har krevd over 339 menneskeliv i Haiti