FLOM: I en hjemmelaget båt padler denne mannen gjennom gatene i den flomrammede byen Moshan i Zhejiang-provinsen i Kina. Minst 100 mennesker har omkommet som følge av flommen i den sørlige og østlige delen av landet. Foto: Carlos Barria, REUTERS/Scanpix

Matprisene stiger kraftig i flomrammet Kina

Flommen som til nå har kostet mer enn 100 mennesker livet, har også ført til en kraftig økning i matvareprisene i deler av Kina.

Mellom en halv og en million mennesker har måttet evakuere fra de flomrammede områdene i sørlige og østlige Kina etter at regnet startet å øse ned over store deler av Kina for en uke siden.
Flommen i Zhejiang-provinsen har ført til skader for mer enn 4 milliarder kroner, ifølge det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.
En direkte følge av katastrofen er at produksjon av grønnsaker har gått ned med 20 prosent, noe som igjen har ført til at matvareprisene har skutt i været. I provinshovedstaden Hangzhou er prisøkningen på hele 40 prosent.

Rydder opp

Det er ventet at regnet vil fortsette de neste dagene. Men søndag kunne beboerne i byen Zhuji dra hjem for å ta skadene i øyesyn.
- Nå konsentrerer jeg meg om å rydde opp i tingene i butikken min, sier 37 år gamle Peng Gao, som er forberedt på at flommen vil komme tilbake.
Kinesiske myndigheter har mobilisert soldater i regionen for å redde strandede bønder og sørge for matdistribusjon. Men lokalbefolkningen er likevel kritiske til måten myndighetene har håndtert situasjonen.
- Bruddet i dikene var i begynnelsen ikke stort, og dette kunne derfor enkelt ha vært unngått. Men verken regjeringen eller de lokale myndighetene gjorde noen ting, og derfor har dette rammet så mange, sier 22 år gamle Shou Qiongdan.

Omkom

I naboprovinsen Jiangsu ble det fredag registrert mer enn 200 millimeter nedbør og vannstanden i innsjøen Tai Lake passerte alarmgrensen.
I Hubei-provinsen omkom to mennesker da Yangtze-elven og sideelver gikk over sine bredder.
I alt skal rundt tre millioner mennesker være berørt av nedbøren og flommen i et område fra Shanghai i øst til Yunnan i det sørvestlige hjørnet av landet.
NTB