Marsj rundt byen på årets tristeste dag

– I snart 2.000 år har vi sørget over Tempelet. Nå er det på tide å gå fra sorg til handling, sier tempelplass-aktivist Yehuda Glick.

*SE VIDEO fra marsjen på Israel-korrespondentens egen Facebook-side

I 22 år på rad er det blitt arrangert en marsj på utsiden av Jerusalems murer. Organisasjonen Kvinner i Grønt begynte med den årlige vandringen i 1994, året etter at Osloavtalen ble signert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Marsjen er en protest mot alle tanker om å gi fra seg jødisk suverenitet over deler av Judea, Samaria og Jerusalem, og tidspunktet for marsjen er ikke tilfeldig. Den arrangeres ved starten på Tisha Beav – den tristeste dagen i den jødiske kalenderen.

På denne dagen ble templene til Salomo og Herodes ødelagt – henholdsvis i 587 f.Kr. og 70 e.Kr. – og også andre jødiske katastrofer har funnet sted på denne datoen. Ett eksempel er utkastelsen av jødene fra Spania i 1492.

Slik Kvinner i Grønt ser det, vil det være en ny katastrofe dersom Israel gir fra seg land mange mener tilhører det jødiske folket.

Rolig marsj

Dagens israelkorrespondent går sammen med rundt 2.000 marsjerende fra Uavhengighetsparken i sentrum av Jerusalem, via Nyeporten, Damaskusporten, Herodesporten og Løveporten, til Møkkaporten som leder inn til Vestmuren.

Marsjen er som en miniutgave av den mer kjente marsjen på Jerusalemdagen, men uten jubelen, dansen og lydnivået som kjennetegner sistnevnte.

Det er et sobert tog som beveger seg gjennom gatene denne sørgedagen. Lengst fremme går en kvinne med mikrofon og forklarer de fremmøtte bakgrunnen for arrangementet og om hvordan en på 90-tallet måtte gå til høyesterett for å få lov til å gjennomføre marsjen.

Sikkerhet

Over alt er det politi og grensepoliti – til fots, i biler og til hest. Alle sideveier, samt portene til Gamlebyen er stengt av soldater og politi. Større veier er sperret ved at busser er parkert på tvers av veibanen.

Det vil være bortimot umulig for arabere å komme nær de marsjerende, og det virker heller ikke som om noen forsøker seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Folk i alle aldre deltar i toget. Et pensjonert ektepar, der han vifter med et stort israelsk flagg og hun er inntullet i et enda større, sier de først og fremst er kommet for å støtte de jødiske innbyggerne i Judea og Samaria (Vestbredden). Dernest for å høre kjente talere som Knesset-medlem Yehuda Glick.

Appeller

Ved Løveporten stanser vi for å lytte til appeller. Først ut er Nadia Matar og Yehudit Katsover – Kvinner i Grønts frontfigurer.

Bevegelsens offisielle navn er Kvinner for Israels Fremtid. Det mer populære kallenavnet Kvinner i Grønt, fikk bevegelsen da de på 90-tallet gikk rundt i grønne hatter. Dette var en protest mot forslag om at Israel skulle trekke seg tilbake til «den grønne linjen», grensene før 1967.

– La oss ikke begå speidernes synd. La oss bosette oss i hele landet, sier Nadia Matar.

Hun viser til beretningen fra Fjerde Mosebok om speiderne som var redd for å innta landet.

– Denne redselen har vi betalt for like til i dag. Men nå er det en ny tid, sier hun til stor applaus.

Rabbiner og viseforsvarsminister Eli Ben-Dahan (Jødisk Hjem), understreker at gjenoppbyggingen av Jerusalem ikke er ferdig før Tempelet reist og Tempelberget forløst.

– Vi er ikke redde for å si at vi ønsker å gjenoppbygge Tempelet, sier ministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fra sorg til handling

En rekke talere er i ilden før kveldens hovedtaler, rabbiner Yehuda Glick, får mikrofonen. Han er av mange kjent som selve symbolet på kampen for at jøder skal få be på Tempelplassen.

– I 2.000 år har vi grått som i Klagesangene over Tempelet. Ikke lenger! Nå er det på tide å gå fra sorg til handling, sier Glick.

– Noe nytt har skjedd. Når du leser klagesangene, forstår du at vi er i en helt annen situasjon i dag. Vi er ikke under beleiring og vi er ikke isolert, sier han, før livvakter fører han til en ventende bil.

Glick lever under konstante drapstrusler. For få år siden ledet han stadig jødiske grupper til Tempelberget, hvor han flere ganger ble arrestert etter å ha bedt på stedet hvor bare muslimer har lov til å be.

I 2014 ble han skutt fire ganger i brystet av en araber, men overlevde. Før valget i 2015 ble han satt opp på 33. plass på Likud-partiets liste. Likud fikk 30 representanter i Knesset, men etter valget har tre representanter, inkludert tidligere forsvarsminister Moshe Ya'alon, trukket seg.

Aktivisten er plutselig blitt medlem av Israels parlament.

Vestmuren

Det nærmer seg midnatt og toget beveger seg videre mot Vestmuren. Her går noen inn i ventende busser som skal transportere dem til ulike steder i Israel, mens mange av marsjdeltakerne slår seg sammen med tusenvis av jøder som allerede befinner seg ved det helligste stedet jøder kan be.

Tradisjonen tro blir mange værende her hele natten mens de sørger og leser fra Klagesangene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Søndag formiddag, på selve Tisha Beav, leder Glick en gruppe jøder som ønsker å besøke Tempelplassen. Parlamentarikere har forbud mot å besøke plassen, så Glick stanses, mens de øvrige får fortsette.

Israelsk politi arresterer syv av dem for forsøk på å utføre religiøse handlinger.

-----

* Siste nytt fra Israel får du ved åfølge Israel-korrespondenten på Facebook (trykk på denne linken, og når du er inne på Facebook-siden, trykk «liker» øverst på siden)