MARKERING: Fredag 13. juni deltar mellom annet Børre Knudsen sørgemarsjen i Oslo for abortloven som ble vedtatt for 30 å siden.

Markeringer for livet i Oslo og Bergen

Fredag 13. juni er det sørgemarsj i Oslo for abortloven som ble vedtatt for 30 å siden. Lørdag blir det stor markering i Bergen.

Det er en tradisjon at Børre Knudsen og Ludvig Nessa går i spissen for å arrangere sørgemarsj i Oslo på denne datoen.



420.000 barn drept

Arrangementet starter med appeller foran Stortinget, og sørgetoget går blant annet forbi regjeringskvartalet, Høyesterett og ender på Vestre Gravlund.

30. mai 1978 vedtok Stortinget at norske kvinner har lovfestet rett til selvbestemt abort. I løpet av de 30 årene som er gått har over 420.000 ufødte norske barn blitt drept med loven i hånd. Dette betyr at mer enn folketallet ved årskiftet i Bergen (247.746) og Trondheim (165.191) er utslettet.

Biskop Børre Knudsen har vært sterkt engasjert i abortsaken alle disse årene, og vi ber om hans kommentar til at to store norske byer er utslettet i løpet av 30 år.

– Jeg har ingen kommentar til dette, for det er dypt rystende og ikke mulig å sette ord på det som er skjedd. Jeg har vært med i kampen fra begynnelsen, og det har vært 30 år med krig, og en uhyggelig sak, sier Knudsen til DagenMagazinet.

Han regner selv med å delta under sørgemarsjen i Oslo.



Folkemøte

"Gråt, mitt elskede land!" er tema for lørdagens markering i Bergen av at abortoven er 30 år. Toget går fra Torgallmenningen til folkemøte i Forum Kino.

Her blir det blant annet minnetale ved Børre Knudsen, og tale av Ludvig Nessa om fortsatt kamp for rettsvern for det ufødte barn. Det blir også sang og vitnesbyrd av familien Lauritzen fra Stord, og hilsen fra ja til livet-ledere i Danmark og Sverige.

Arrangør er Den Norske Kirke i Eksil og "Ja til Livet".


DM