Hver uke: - Det vi ser, er at det dukker opp en Maria Amelie-sak hver eneste uke. Dessuten registrerer vi at tiden som tilbringes i mottakene i påvente av vedtak, blir lengre, sier Irfan Qaiser i Norsk Folkehjelp. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix

- Maria Amelie gir papirløse barn et ansikt

Maria Amelie-saken er blitt en vekker for myndighetene og en sak med prinsipielle sider for alle barn og unge voksne som er papirløse eller sitter i mottak, mener Amnesty International.

- Hun gir alle barn en identitet og representerer de papirløse, i tillegg til de barna som er i mottak og venter på en avgjørelse, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty. Per 1. november 2010 satt 313 barn med tre år eller lengre botid i Norge på mottak. 225 av disse hadde da fått endelig avslag, mens 88 ikke hadde fått ferdigbehandlet saken ennå. Blant de 313 barna var det fem enslige mindreårige.

Utsatt gruppe

- Det er traumatisk for alle barn å sitte i lange perioder i mottak. Enkeltmennesket forsvinner i et virvar av lover og regler, og det er tross alt et lite antall barn vi snakker om her, sier Jon Ole Martinsen i SEIF (Selvhjelp for innvandrere og flyktninger) til NTB. Martinsen mener barn som oppholder seg i mottak hører til en av de mest utsatte gruppene. En gruppe som er prisgitt de valgene som de voksne foretar.
- Det er dramatisk for alle barn å være i en fluktsituasjon. De er svært sårbare da, sier han.

Papirløs-kampanje

Et trettitall organisasjoner står bak papirløs-kampanjen i regi av Amnesty. De ønsker å belyse de prinsipielle sidene ved Maria Amelie-saken, og samtidig vise at dette kun er en av mange saker der barn eller unge voksne har det vanskelig. - Det vi ser, er at det dukker opp en Maria Amelie-sak hver eneste uke. Dessuten registrerer vi at tiden som tilbringes i mottakene i påvente av vedtak, blir lengre, sier Irfan Qaiser i Norsk Folkehjelp.
Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter mener saksbehandlingen i tilfeller som Maria Amelies avspeiler et system som ikke tar menneskelige hensyn.NTB