Politiet har pågrepet og siktet en mann for drapet på Marie-Louise Bendiktsen i Sjøvegan sommeren 1998. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, NTB scanpix

Mann pågrepet for Sjøvegan-drapet i 1998

Politiet har pågrepet og siktet en mann for det såkalte Sjøvegan-drapet i juli 1998.

– Det er en ny gjennomgang av bevisene i saken og det samlede bevisbildet som gjør at politiet mener at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for å ha begått drapet, opplyser politiet i Troms i en pressemelding fredag formiddag.

Marie-Louise Bendiktsen ble funnet voldtatt og drept i sin nedbrente bolig i Sjøvegan i Salangen kommune i Troms 15. juli 1998. Etterforskningen har tidligere avdekket at huset ble påtent et par dager etter drapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Siden juni i fjor har et team i Troms politidistrikt og etter hvert Kripos sin Cold Case-gruppe intensivert arbeidet med drapssaken. Etterforskningen har særlig gått på digitalisering av dokumentene i saken for bedre analyse av eksisterende informasjon, gjennomgang av kriminaltekniske bevis og oppfølging av det såkalte Tyskland-sporet fra sommeren 2017, opplyser politiet i pressemeldingen.

Politiet ønsker ikke å gå ut med mer informasjon om saken før pressekonferansen på politihuset i Tromsø klokken 12 fredag.

Takknemlig sønn

Marie-Louise Bendiktsens sønn Trond H. Bendiktsen forteller til Folkebladet at han ble orientert om gjennombruddet i saken av lensmann Hans Roar Rasmussen i Sjøvegan noe tid før det ble offentliggjort. Om 25 dager er det 20 år siden moren hans ble funnet død.

– Jeg er fornøyd med at det er gjort en pågripelse, og jeg er evig takknemlig overfor Hans Roar Rasmussen, som har jobbet utrettelig med denne saken helt siden de fikk varsel om brannen tidlig på morgenen, 15. juli. Han har gjort en kjempeinnsats, og har brukt mye tid på å holde oss orientert om hendelser i saken, sier han i til Folkebladet

Iraker

Det såkalte Tysklands-sporet dreier seg om en irakisk mann i 20-årene som ble avhørt i juli 1998, kort tid etter drapet. Året etter ønsket politiet å komme i kontakt med ham igjen, men han var da sporløst forsvunnet.

Mannen innledet et forhold til en tysk kvinne i 1998, samme år som han var inne til avhør. Han ble etterlyst av Interpol, men først i 2010 fikk politiet treff. Mannen var da utvist fra Tyskland etter å ha sonet åtte år i fengsel for et dobbelt drapsforsøk mot sin tidligere samboer og hennes nye kjæreste i 2001.

Nordlys har tidligere skrevet at politiet mener å ha bevis for at den aktuelle mannen befant seg i et område ikke langt fra Bendiktsens bolig på «interessante tidspunkter».

Han satt fengslet fra 27. mai 2001 til 3. april 2009, uten at norsk politi ble informert om det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er ikke alltid alt fungerer optimalt i politisamarbeidet i Europa. At dette ikke ble fanget opp, kan ha flere forklaringer. Det kan være så enkelt at navnet et eller annet sted ikke har vært stavet riktig, sa Sjøvegan-lensmann Hans Roar Rasmussen til Nordlys i 2016.

Norsk politi til Tyskland

Norske etterforskere var i fjor sommer i Leipzig i Tyskland for å intervjue kvinnen som ble knivstukket.

Da drapet ble begått, bodde det 2.300 mennesker i Sjøvegan. Det var mange tilreisende i området på grunn av sommerferie, åpning av laksefiske og den årlige kulturuka. I tillegg har bygda huset et statlig asylmottak med vel 100 plasser siden 1989.

Politiet har til sammen avhørt nesten 1.400 personer i saken og har vært på rundspørring hos over 3.000 personer.

NTB-André Lorentsen

Les også
Menighetsarbeider dømt for overgrep
Les også
Kripos varslet om 36 alvorlige voldssaker mot små barn i 2017
Les også
Drapstiltalt jente erkjente delvis straffskyld
Les også
Megakirke åpner opp om overgrepsanklager
Les også
Riksadvokaten vil forlenge frist for avhør av barn