MANGFOLD: - Vi lever i en tid der mangfoldet har blitt et festord, men det vi nå opplever er at mangfoldet skal knebles og begrenses, påpeker rektor Martin Cave ved Acta Bibelskole til Dagen. Her er han avbildet sammen med Solvår Gilberg Angeltveit. Foto: Ove Eikje

- Mangfoldet blant bibelskolene knebles

Bibelskoler fortviler fordi de opplever at Utdanningsdirektoratet har strammet inn kravene til godkjennelse. Søknader og klager ender med avslag.

- Vi lever i en tid der mangfoldet har blitt et festord, men det vi nå opplever er at mangfoldet skal knebles og begrenses. Og det er basert på noen få mennesker i Utdanningsdirektoratet som ut fra eget forgodtbefinnende velger en innstrammingen på tvers av de politiske signalene, sier rektor Martin Cave ved Acta Bibelskole til Dagen.
Rektoren ved IMI-kirken og Normisjons skole i Stavanger viser til privatskoleforliket som skulle gi rom for blant annet kristne skoler.
Etter det de opplever som mye pirk underveis, har Acta nå fått endelig avslag på søknaden om å utvide fra 40 til 200 studenter. De får heller ikke videreutvikle skolen med et andreår slik som planlagt.
Cave opplever det som helt meningsløst at det skal sitte noen få personer i Oslo å definere behovet, i stedet for å overlate dette til søkerne. Dessuten tar de utgangspunkt i at det er bibelskoler andre steder i landet som søkerne kan søke på, uavhengig hvilken profilering og konfesjon skolen har.

- Sauser sammen skoler

- Det sier noe om hvor lite kunnskap de har om mangefoldet i norsk kirkeliv. Det er nesten som om man sauser sammen det som måtte være av politiske partier. Hvis det var politiske politiske skoler andre steder var det det som avgjorde, og ikke hvilken politisk farge de måtte ha, sier Acta-rektor Cave.
Gå Ut Senteret i Hurdal har fått avslag på utvidelse av elevtallet, og vil nå sende inn en klage.
- Da vi fikk godkjent læreplaner for de to misjonærkursa fikk vi ikke studentplasser sammen med kursa. Etter en del tautrekking fikk vi lagt til åtte plasser, og har per dags dato 50 studenter. Men vi har søkt om 70 for det gamle misjonærkurset hadde ikke noe tak på antall studenter, forteller rektor og daglig leder Johannes Redse.
Da de nye planene ble godkjent, fikk skolen i realiteten en reduksjon i elevtallet fordi det ikke følgte med noen elevplasser. Og skolen opplever det ubehagelig å overbooke antall elever, i tilfelle noen faller fra før skolestart.

På tvers av politikken

Gå Ut Senteret peker på at det er en utvikling med større enheter på alle nivå. Det skjer av økonomiske, faglige og miljømessige årsaker.
- Når Utdanningsdirektoratet er trege med å tilstå oss et større studenttall er det egentleg på tvers av det som er regjeringa sin politikk i forhold til skolestørrelse. Også av den grunn burde de tillatt oss et større studenttall. Vi har inne som en klagesak en søknad om å få godkjent 70 studenter, sier Redse.
DAGEN