Mange sier de er avhengige av Facebook

I en ny un­der­sø­kel­se ved­går mange ung­dom­mer at de er av­hen­gi­ge av det so­sia­le nett­ver­ket Face­bo­ok. Noen har et tvangs­mes­sig for­hold, sier psy­ko­log.

Norge er et av lan­de­ne i ver­den med flest Face­bo­ok-bru­ke­re i for­hold til inn­byg­ger­tal­let. Siden høs­ten 2006, da nord­menn kunne be­gyn­ne å re­gist­re­re seg som bru­ke­re av nett­sam­fun­net, har nes­ten 4 mil­lio­ner nord­menn opp­ret­tet pro­fil på Face­bo­ok, skri­verVårt Land.

Første­ama­nu­en­sis Berit Skog ved NTNU reg­nes som en av lan­dets frems­te eks­per­ter på so­sia­le medi­er og har fore­tatt en spørre­un­der­sø­kel­se blant over 1.200 per­soner i al­de­ren 13 til 39 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På spørs­må­let om de synes de er blitt av­hen­gi­ge av å være på Face­bo­ok, sva­rer 40 pro­sent i al­ders­grup­pen 18-25 år ja. Blant dem mel­lom 13 og 17 år sva­rer 37 pro­sent det samme.

- Jeg opp­fat­ter ikke tal­le­ne som et ut­trykk for en sy­ke­lig form for av­hen­gig­het av Face­bo­ok, selv om dette også kan fore­kom­me, sier Skog, som opp­ly­ser at ut­val­get i un­der­sø­kel­sen ikke er sta­tis­tisk re­pre­sen­ta­tivt.

- Lista over hva nord­menn gjør på Face­bo­ok er lang, der­for går det med mye tid, sier hun.

Ved Uni­ver­si­te­tet i Ber­gen (UiB) har det siden 2011 vært et eget forsk­nings­pro­sjekt på av­hen­gig­het av Face­bo­ok.

Psy­ko­log Ceci­lie Schou An­dre­as­sen ved UiB skri­ver i siste num­mer av Tids­skrift for Norsk Psy­ko­log­for­ening at noen har et tvangs­mes­sig og over­dre­vent for­hold til so­sia­le nett­verks­si­der og er av­hen­gi­ge.

Hun mener at­ferds­te­ra­pi og mo­ti­va­sjons­sam­ta­ler kan hjel­pe.