Mange oppfyller ikke Listhaugs krav for opphold

Over halvparten av dem som ønsker permanent opphold i Norge, oppfyller ikke regjeringen og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs krav selv etter fem år.

Et viktig poeng her er at regjeringen vurderer å innføre et krav om såkalt selvforsørgelse de siste tre årene for å innvilges permanent oppholdstillatelse, skriverVG.

Dette kommer i så fall i tillegg til kravet om at man er i jobb idet man søker. Samtidig har regjeringen ryggdekning for å øke ventetiden til man kan søke om permanent opphold fra tre til fem år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tall fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) viser at det i gjennomsnitt tar åtte måneder før man får bosetting i en kommune, og dermed rett til å delta i et toårig introduksjonsprogram for flyktninger. Om programmet vil inngå i kravet om tre år med selvforsørgelse, er uklart.

Uansett viser det seg at flyktninger sliter mer på jobbmarkedet enn andre. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser altså at under halvparten fortsatt er i arbeid tre år etter fullført introduksjonsprogram og dermed minst fem års opphold i Norge.

– De som deltar i introduksjonsprogrammet er i en form for arbeid, men med forholdsvis lav utbetaling, så det er vesentlig om dette skal regnes med i kravet om tre år med selvforsørgelse. Disse kravene vil uansett gjøre det betydelig vanskeligere å få permanent opphold, og det kan bli ytterst vanskelig for flertallet av flyktningene å oppfylle kriteriene dersom man kun skal regne arbeid etter introduksjonskurset, sier seniorforsker Lars Østby i SSB.