Mange drept i skyting i Kairo

Mel­lom 16 og 34 per­soner skal ha blitt drept da sik­ker­hets­styr­ker åpnet ild mot de­mon­stran­ter i Kairo man­dag mor­gen. Det er mot­stri­den­de ver­sjo­ner om hva som er skjedd.

Kil­der i Det mus­lims­ke bror­skap sier at dets til­hen­ge­re var ube­væp­net og bare gjen­nom­før­te en fre­de­lig de­mon­stra­sjon ved Re­pub­li­ka­ner­gar­dens ho­ved­kvar­ter. Den av­sat­te eks­pre­si­dent Mo­ha­med Mursi antas å opp­hol­de seg der.

Egypts mi­li­tæ­re an­kla­ger på sin side «en ter­ror­grup­pe» for å ha for­søkt å stor­me Re­pub­li­ka­ner­gar­dens ho­ved­kvar­ter i Kairo ved dag­gry. En of­fi­ser ble drept og 40 såret i an­gre­pet på det mi­li­tæ­re an­leg­get, mel­der Egypts stat­li­ge TV iføl­ge mi­li­tæ­re kil­der.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fra 16 til 34

An­tall drep­te blant de­mon­stran­ter eller an­gri­pe­re va­rie­rer sterkt, fra 16 til 34.

Syke­hus­kil­der opp­gir til Reu­ters at 16 per­soner er drept, etter først å ha sagt 15.

Tals­mann Murad Ali i Bror­ska­pets po­li­tis­ke fløy, Fri­hets og Rett­fer­dig­hets­par­ti­et, sier til Reu­ters at 34 men­nes­ker ble drept da det ble åpnet ild mot folke­mas­se­ne som pro­te­ster­te uten­for Re­pub­li­ka­ner­gar­dens ho­ved­kvar­ter.

En ikke navn­gitt kilde i Bror­ska­pet sier tal­let på drep­te er 16. Tro­lig kom­mer an­tal­let ofre ved det im­pro­vi­ser­te syke­hu­set i by­de­len Nas­ser til å stige, mel­der Al Ja­ze­era. Ny­hets­by­rå­et AFP an­slår an­tall så­re­de til rundt 100.

Tals­mann Gehad El-Had­dad hev­det på sin Twit­ter-kon­to man­dag mor­gen at det fore­gikk et blod­bad der til­hen­ge­re av den av­sat­te pre­si­dent Mursi har pro­te­stert gjen­nom hel­gen. Tre men­nes­ker ble drept her sist fre­dag.

Ba om fre­de­li­ge pro­tes­ter

El-Had­dad pub­li­ser­te flere bil­der fra hen­del­sen på Twit­ter, flere av dem med svært blo­dig inn­hold. Iføl­ge ham hadde 32 am­bu­lan­ser tatt hånd om flere hund­re al­vor­lig så­re­de per­soner. Noen av be­boer­ne i om­rå­det skal ha bi­stått ved å brin­ge så­re­de til syke­hus i egne biler.

I løpet av hel­gen ble minst 30 per­soner drept og over 100 såret i sam­men­støt mel­lom mot­stan­de­re og til­hen­ge­re av Mursi. Uroen brøt ut etter at Det mus­lims­ke bror­skap, som nå er satt på den po­li­tis­ke side­lin­jen, opp­ford­ret sine til­hen­ge­re til å gjøre fre­dag til en mot­stan­dens dag. Mursi ba om ikke-vol­de­li­ge pro­tes­ter, men slik gikk det ikke. Søn­dag var pro­tes­te­ne i ho­ved­sak fre­de­li­ge.

Ny stats­mi­nis­ter

Man­dag er det ven­tet at pre­si­dent Adli Mansour, som ble inn­satt av hæren etter Mursi, vil ut­pe­ke en stats­mi­nis­ter for over­gangs­re­gje­rin­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iføl­ge hans medie­råd­gi­ver hel­ler pre­si­den­ten mot å ut­pe­ke ad­vo­ka­ten Ziad Bahaa El-Din til stats­mi­nis­ter og Mo­ha­med El­Ba­radei til vise­pre­si­dent.

Man­dag mor­gen mel­des det at det sala­fis­tis­ke par­ti­et al-Nour har truk­ket seg fra vi­de­re re­gje­rings­for­hand­lin­ger. Sala­fis­te­ne er en vik­tig støtte­spil­ler for den venstre­li­be­ra­le al­li­an­sen som tok mak­ten med hæ­rens støt­te sist uke.

Par­ti­et sier nei til det opp­rin­ne­li­ge for­sla­get om å ut­pe­ke freds­pris­vin­ner El­Ba­radei til stats­mi­nis­ter, og det er også imot å plas­se­re for­ret­nings­ad­vo­ka­ten El-Din i sjefs­stil­lin­gen. Be­grun­nel­sen er at begge vil virke split­ten­de etter­som de til­hø­rer Den na­sjo­na­le red­nings­fron­ten, som var den av­sat­te pre­si­den­ten Mo­ha­med Mur­sis mest hard­nak­ke­de mot­stan­der. (©NTB)