Mange avvik i offentlige skoler

Utdanningsdirektoratet påviste lovbrudd ved ni av ti private skoler i 2012. Oversikten fra landets fylkesmenn viser at lovbruddene er nesten like mange i den offentlige skolen.

Generalsekretær Torgeir Flateby i Kristne Friskolers Forbund (KFF) avviser påstander fra seniorrådgiver Ronny Gursli i tilsynsavdelingen i Utdanningsdirektoratet som hevder at i de årene de har ført tilsyn, har andel lovbrudd ligget på noenlunde samme nivå.

Flateby viser til at situasjonen har vært helt motsatt tidligere da de kommunale skolene var mye verre enn de private:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- I 2008 og 2009, da det kom store rapporter, var tilsynsavvikene i private skoler mye lavere enn i offentlige skoler. I 2008 var avviksprosenten for private skoler på 55 prosent mot 75 prosent i offentlige skoler. Året etter var prosenten på 29 i private skoler mens den var 67 i de kommunale.

- Men jeg vil ikke på noen måte bortforklare den situasjonen som er kommet fram i 2012. Når det er slik så må vi bare beklage og bøye nakken og gjøre en større jobb, sier generalsekretær Flateby.

Ba om hjelp

Han legger til at tidligere år har enkeltkommuner kommet til KFF og spurt om hva som er grunnen til at de har lavere avvik enn i de offentlige skolene.

- Vi har fortalt at vi har et kva- litetssikringssystem og flere kom- muner har ønsket å kjøpe det. Utdanningsdirektoratet har til og med anbefalt måten systemet vårt fungerer på til kommunene.

- Også Kommunenes Sentral- forbund har spurt oss om hvorfor det er færre avvik i private skoler enn i de offentlige, forteller Fla- teby.

Nei til Dagen-aksjer

Han er også kritisk til at Utdanningsdirektoratet blandet likt og ulikt i tilsynsrapportene og at saker som omhandler millioner teller på samme måte som bagatellmessige avvik.

- Det er en del pirkete avvik som vi synes er helt hinsides, men som altså blir sett på som like alvorlige som de store avvikene som er avslørt ved Akademiet og slike skoler der det handler om tilbakebetaling av statsstøtte i millionklassen.

- Det er blitt slått opp at mange av de kristne skolene på Vestlandet eier aksjer i selskapet Dagen. Det er et avvik fordi det ikke er lov å eie andre selskaper. Det har både Bibelskolen på Bildøy, Danielsenstiftelsen, Tryggheim videregående på Nærbø fått et avvik på.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Andre avvik han mener er pirkete, er at skolens styre har et varamedlem som ikke er registrert i Brønnøysund og at elever som er tatt opp ved en privat skole også skal ha opplysninger om klagerett, ikke bare de som har fått nei.

- Igjen må vi innrømme feil, men det er altså vekten av disse feilene vi reagerer på. Dette har ikke noe å gjøre med at vi aksepterer avvik og vi skal skjerpe oss. Men det er altså noen ting som er ganske smått, sier Flateby.

Mer omfattende tilsyn

Han gjør også oppmerksom på at tilsynet med de private skolene er mye mer omfattende enn i de kommunale skolene:

Han poengterer at de offentlige skolene ikke har tilsyn på økonomi og non-profit-regelen. For private skoler er det et eget tilsynsområde, og derfor blir det en mye bredere kontroll av de private.

Avvikene i offentlig skole handler om tre områder:

Forebyggende arbeid, skolens individuelt rettede arbeid og brukermedvirkning. I kategorien «brukermedvirkning» er det flest pålegg i tilknytning til kravet om å ha et lovlig sammensatt samarbeidsutvalg og skolemiljøutvalg. Det er også store mangler i tilknytning til å holde elevrådet orientert om forhold som er av vesentlig betydning for skolemiljøet.

DAGEN