– Må omtale overgrep som folkemord

Er overgrepene mot kristne og andre religiøse minoriteter i Syria og Irak å regne som folkemord? Det må utenriksminister Børge Brende svare skriftlig på, etter at stortingsrepresentant Hans OIav Syversen (KrF) stilte spørsmålet.'

– Det er betydningsfullt at overgrepene nå blir omtalt som folkemord, sier Syversen til Dagen.

– Hvorfor er dette viktig?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det vil synliggjøre alvoret i overgrepene. Det vil også bety at den islamske staten (IS) vil bli stilt til rette for sine handlinger. Dessuten vil det sette ytterligere fokus på overgrepene, noe som kan bidra til at flere får hjelp, sier Syversen.

Svensk forslag

Bakgrunnen for spørsmålet er at EU-parlamentet nylig slo fast at ekstremistgruppen IS har begått folkemord mot kristne, jesidier, turkmenere, sjiamuslimer, sunnimuslimer og andre muslimske minoritetsgrupper. Det er første gang EU tar stilling til et pågående folkemord, noe som gjør resolusjonen historisk.

Det er den svenske europaparlamentarikeren for Kristdemokraterna, Lars Adaktusson, som fremmet resolusjonen.

Søsterpartiet i Norge, KrF, vil derfor følge opp resolusjonen og be utenriksminister Børge Brende gå i EUs fotspor.

På giverlandskonferansen for Syria i London lovet statsminister Erna Solberg at Norge skal gi 2,4 milliarder kroner over fire år til Syria og regionen.

– Kan betegnelsen folkemord også bety at Norge bevilger mer penger til de utsatte minoritetene?

– Det kan det bety. Kirkens Nødhjelp fikk nylig ti millioner kroner for å hjelpe religiøse minoriteter i Iran. Det er prisverdig.

Samtaler med Syria

– Hva kan Norge gjøre for å hjelpe minoriteter i Syria og Iran?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er ikke lett å se for seg at Norge kan gjøre så mye alene. Vi er prisgitt det som skjer internasjonalt, sier Syversen.

FNs Syria-utsending, Staffan de Mistura, har tatt initiativ til samtaler mellom partene. Før helgen møtte han blant annet president Bashar al-Assad. Målet var å forhandle frem en fredsløsning innen seks måneder. Nå er forhandlingene utsatt til 25. februar.

Samtidig fortsetter Russland å bombe områder i nord i Syria.