STØTTER STATOIL: - Jeg er kommet for å møte de ansatte, for å vise sympati og medfølelse etter det de har vært igjennom, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) da han mandag ankom Statoils hovedkontor Forus. Han understreket viktigheten av at Statoil nå fortsetter sitt arbeid som før. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

- Må ikke la terrorisme styre oss

Stats­mi­nis­ter Jens Stol­ten­berg (Ap) kal­ler an­gre­pet i Al­ge­rie det mest al­vor­li­ge an­gre­pet på nors­ke in­ter­es­ser i ut­lan­det noen­sin­ne. Stat­oil for­be­re­der seg på dår­li­ge ny­he­ter om de fem sav­ne­de nord­men­ne­ne.

Stats­mi­nis­te­ren be­søk­te, sam­men med olje- og energi­mi­nis­ter Ola Borten Moe (Sp), ho­ved­kon­to­ret til Stat­oil på Forus i Stav­an­ger man­dag etter­mid­dag.

Der fikk han se Stat­oils be­red­skaps­sen­ter og snak­ket til de Stat­oil-an­sat­te under et all­møte som var di­rekte­sendt til 40 Stat­oil-kon­to­rer i ver­den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Sam­ar­bei­det mel­lom Stat­oil, sta­ten og våre in­ter­na­sjo­na­le kon­tak­ter har fun­gert godt. Det er fint å se alle dem som står på dag og natt for å finne kol­le­ga­ene sine, sa Stol­ten­berg.

Ikke slut­te

- Jeg er kom­met for å møte de an­sat­te, for å vise sym­pa­ti og med­fø­lel­se etter det de har vært igjen­nom, sa Stol­ten­berg da han ankom Stat­oil Forus.

Han un­der­stre­ket vik­tig­he­ten av at Stat­oil nå fort­set­ter sitt ar­beid som før.

- Vi skal ut­vik­le pro­sjek­ter vi­de­re. Vi skal ikke trek­ke oss ut av in­ter­na­sjo­nal virk­som­het. Det vil være å gi etter for ter­ro­ris­te­ne å si at vi ikke kan delta i in­ter­na­sjo­nal ak­ti­vi­tet som den Stat­oil har i Al­ge­rie, sa Stol­ten­berg.

- Alle frie land må stå sam­men i kam­pen mot ter­ro­ris­me.

Kon­sern­sjef Helge Lund del­tok på en presse­kon­fe­ran­se med stats­mi­nis­te­ren etter all­mø­tet. Han un­der­stre­ket at ri­si­ko­en i Al­ge­rie er svært nøye ana­ly­sert.

- Sik­ker­het er prio­ri­tet num­mer en i Stat­oil, uan­sett hvor det er. Vi har grun­di­ge ri­siko­vur­de­rin­ger, både knyt­tet til drif­ten og til sam­funns­for­hold. Det er li­ke­vel sider ved denne saken vi skal gå grun­dig gjen­nom i etter­tid, både for Stat­oils del og for de be­rør­tes del, sa han.

- Kan være drept

Man­dag var enda en dag uten noen noe nytt å for­tel­le fra Al­ge­rie.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi må ikke miste håpet, men vi fryk­ter at de fem som fort­satt er sav­net i Al­ge­rie, er drept, sa Lund.

Det er en om­fat­ten­de ak­sjon som fort­satt pågår for å finne de fem sav­ne­de. Både Stol­ten­berg og Lund be­nyt­tet be­sø­ket til å takke alle som har bi­dratt til lete­ar­bei­det og til å ta vare på de på­rø­ren­de.

- Jeg vil ut­tryk­ke takk til alle in­volver­te. Takk til myn­dig­he­ter, po­li­ti, etter­ret­nings­tje­nes­ten og alle andre som har bi­dratt, sa Lund.

Stol­ten­berg tak­ket for et godt sam­ar­beid med Stat­oil.

- Midt i sor­gen vil jeg si at vi er vir­ke­lig stol­te av dette sel­ska­pet og de som job­ber her, sa stats­mi­nis­te­ren til de an­sat­te.

(NTB)