Må ha elektronisk armbånd i Mekka

Myndighetene i Saudi-Arabia øker sikkerheten under årets pilegrimsferd til Mekka. Alle pilegrimer må bære elektronisk armbånd. Bakgrunnen er tragedien i fjor.

Ifølge de offisielle tallene ble 769 mennesker trampet i hjel da det brøt ut panikk i mengden. Men tallet kan være langt høyere. Over 2.000 mennesker kan ha blitt klemt i hjel, om man legger sammen dødstallene som er oppgitt fra pilegrimenes ulike hjemland.

Iran, som mistet 400 statsborgere som var på pilegrimsreise, karakteriserer de saudiarabiske myndighetene som inkompetente.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er fra tidligere svært kjølig mellom de to landene, som i dag står på hver sin side i Syria-krigen.

Reuters skriver at myndighetene i år tar i bruk moderne elektronikk for å holde høye med pilegrimene og ha kontroll med det som skjer. Nye overvåkingskameraer skal opp, og de religiøse gjestene skal få elektronisk armbånd.

Målet er å oppdage problemer i tide, og å kunne kontrollere folkemengden ved å ha elektronisk kontrollerte veier som kan åpnes og lukkes.

Det er fortsatt ikke offentliggjort noen konklusjon av granskingen som ble igangsatt etter tragedien i 2015. Foreløpig er det pilegrimene selv som har fått skylden for det som skjedde.

Ifølge saudiarabiske myndigheter var det noen pilegrimer som ikke rettet etter instruksene som ble gitt. Det førte til at menneskemassene presset mot hverandre, og at ingen kom seg unna.