Audun Lysbakken (SV). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Lysbakken krever at Søreide fordømmer Trumps fredsplan

– Norge må fordømme Donald Trumps plan for Israel og Palestina, ikke komme med dvaske uttalelser, sier SVs Audun Lysbakken. Han får støtte fra flere hold.

– Norges tafatte reaksjon på Trumps «okkupasjonsplan» er helt håpløs, og hvis europeiske land velger å være så passive som utenriksministeren, vil det ramme millioner av palestinere, sier Lysbakken til NTB.

USAs president Donald Trump la onsdag fram en plan som innebærer at USA anerkjenner Israels annektering av palestinske områder. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) ville ikke kommentere innholdet i planen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er opp til partene å avgjøre om dette forslaget kan være med på å danne grunnlag for å gjenoppta forhandlingene, sa Søreide.

Lysbakken mener Søreide må være tydeligere.

– Trumps okkupasjonsplan er et alvorlig angrep på folkeretten og den internasjonale verdensorden. Dette er ikke fair play, Israel får hjelp av klassens største bølle til å sparke palestinerne når de ligger nede, sier han.

Lysbakken mener det Trump og Israels statsminister Benjamin Netanyahu gjør, er å tenne på naboens hus for å få oppmerksomheten bort fra bråk hjemme hos seg selv.

– Norges svar må være fordømmelse, ikke nok en dvask uttalelse for om at dette skal være opp til partene, sier Lysbakken.

Får støtte av Norsk Folkehjelp

– Når Norge sikter seg inn på en plass i Sikkerhetsrådet, bør det være en selvfølge at vi aktivt forsvarer folkeretten og palestinernes rettigheter, mener hjelpeorganisasjonen Norsk Folkehjelp.

De er ikke imponert over utenriksminister Ine Eriksen Søreides første kommentar til Trumps plan, der hun sier at det er opp til partene å avgjøre om den kan være med på å danne grunnlag for forhandlinger.

– Dette kan på ingen måte sies å være noe i nærheten av å stå først når folkeretten skal forsvares, mener Norsk Folkehjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Professor: Trumps plan er en ydmykelse

Også Nils Butenschøn, som er professor i statsvitenskap og internasjonal politikk ved Norsk senter for Menneskerettigheter, reagerer

– Det er helt usannsynlig at Donald Trumps plan for fred mellom Israel og Palestina blir realisert, sier professor. Han kaller planen kolonialistisk og ydmykende.

– Man skal være svært kreativ oppe i hodet sitt for å tro at dette kan ha en effekt i retning av fred mellom Israel og Palestina, sier Butenschøn.

USAs president Donald Trump har samarbeidet tett med Israel om planen som han la fra tirsdag. Den slår blant annet fast at Israel kan annektere bosetningene på den okkuperte Vestbredden, samt Jordandalen.

– Det er en svært ensidig plan, utarbeidet så til de grader i samarbeid med den ene parten, sier Butenschøn NTB.

Palestinernes president Mahmoud Abbas og hans regjering har ikke vært involvert i arbeidet og avviser planen i sin helhet.

– Kolonialistisk

Butenschøn mener at Trumps skisse er en ydmykelse av palestinerne og at den bygger på «god gammel kolonialistisk tradisjon».

– Her er det stormakten USA som gir palestinsk territorium til Israel. Uten forhandlinger, uten noen internasjonal prosess som gir planen noen form for legitimitet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Planen åpner for etablering av en demilitarisert palestinsk stat, men denne får ikke kontroll over egne grenser eller eget luftrom og begrenset kontroll over vannressursene.

– Det legges opp til et arrangement i disse territoriene som mest av alt ligner på Bantustan-områdene som Sør-Afrika opprettet under apartheid. Det var isolerte stats-aktige områder som bare Sør-Afrika anerkjente som stater, sier professoren.

Lite kraft

Han tror uansett ikke det er mye kraft i planen, siden USA og Israel står ganske alene om å støtte den.

– Problemet for USA er at de har stilt seg helt på siden av det internasjonale samfunnet og helt på siden av internasjonal lov.

Butenschøn tror ikke nødvendigvis at planen vil gjøre noen forskjell «på bakken».

– På den ene siden er det helt usannsynlig at avtalen blir realisert. På den andre siden finnes det ikke noe annet alternativ. Antakelig vil ting fortsette som før, sier han.