Lyngbrann i Flatanger jevner bygder med jorda

Mesteparten av bebyggelsen i grenda Hasvåg og bygda Småværet kan ha blitt flammenes rov.

Lyng­bran­nen i Flat­an­ger ble vars­let klok­ken 22.30 man­dag kveld. To timer se­ne­re ble rundt 20 be­bo­ere i Has­våg lengst nord og Små­væ­ret lengst vest eva­ku­ert. Tirs­dag for­mid­dag mel­der brann­ve­se­net at de ikke har kon­troll over bran­nen i Has­våg, Hår­stad og Små­væ­ret. Iføl­ge TV 2 ble For­sva­ret tirs­dag for­mid­dag bedt om å bistå og har sendt to­talt fire Bell 412-he­li­kopt­re som skal bidra til brannsluk­king i om­rå­det. For­sva­ret har også to kyst­vakt­far­tøy i far­van­net uten­for om­rå­der som er satt i brann. He­li­kopt­re­ne skal være frem­me mel­lom klok­ka 13.30 og 14.

Brann­sjef Hans Pet­ter Haukø sier tilAdresse­avi­sen at vind og røyk­ut­vik­ling gjør det uover­sikt­lig, men at mel­lom 50 og 70 byg­nin­ger har brent ned i Has­våg. Det ut­gjør meste­par­ten av be­byg­gel­sen i gren­da. Skip­pe­ren på red­nings­skøy­ta Ha­rald V, Tor Helge Waagø, sier til NTB at minst halv­par­ten av be­byg­gel­sen i bygda Små­væ­ret har brent ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blå­ser kraf­tig

Red­nings­skøy­ta Ha­rald V sei­ler rundt brann­om­rå­de­ne for å ob­ser­ve­re lyng- og gress­bran­nen, og tirs­dag for­mid­dag lå båten uten­for Små­væ­ret.

- Det bren­ner enda her, og det tok nett­opp fyr i et stort bo­lig­hus, sier Waagø.

Han opp­ly­ser at de bren­ner spo­ra­disk i fjell­si­de­ne og hol­me­ne inn­over. Ob­ser­va­sjo­ne­ne mel­der de vi­de­re til brann­ve­se­net, som ikke er til stede i Små­væ­ret.

- Det er ingen brann­folk som kom­mer seg hit, for­tel­ler Waagø.

- Dette er tra­sig, sier han vi­de­re.

Be­bo­ere i nær­he­ten av der bran­nen star­tet, har for­talt at opp­tak­ten til bran­nen var at det skal ha opp­stått gnis­ter i en høy­spent­led­ning som hadde falt sam­men, og at gnis­te­ne der­etter an­ten­te det tørre gres­set. Sterk vind i om­rå­det førte, og fører, til rask spred­ning.

Eva­ku­ert

Blant dem som ble eva­ku­ert man­dag var tid­li­ge­re ord­fø­rer i Flat­an­ger kom­mu­ne, Øy­vind Mår­vik i Has­våg.

- Vi dro ut for å se om det var noe brann. Da traff vi brann­sje­fen i kom­mu­nen, som for­tal­te at vi måtte dra hjem, hente det nød­ven­digs­te og dra til leir­sko­len på Drageid sier Mår­vik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han for­tel­ler at de så bran­nen mot him­me­len da de kjør­te langs veien mot leir­sko­len.

- Når det bren­ner og blå­ser sånn, er det ikke noe man kan gjøre. Da er man pris­gitt na­tur­kref­te­ne, sier Mår­vik.

Lært av Lær­dal

Post- og tele­til­sy­net (PT) opp­ly­ser på sine nett­si­der at til­sy­net har kon­takt med til­by­de­re av kom­mu­ni­ka­sjons­tje­nes­ter i Nord-Trøn­de­lag.

- PT gir denne saken full prio­ri­tet nå. Under bran­nen i Lær­dal opp­lev­de vi hvor vans­ke­lig det var å kom­mu­ni­se­re når te­le­fon­net­tet var nede. Vi har fått noen feil­mel­din­ger i Nord-Trøn­de­lag, men det har hel­dig­vis ikke nådd Lær­dal-ni­vå­et. Skul­le folk i om­rå­det få pro­ble­mer med mo­bil­net­tet, opp­ford­rer vi om å ta ut sim­kor­tet og ringe 112, sier as­sis­te­ren­de di­rek­tør Eli­sa­beth Sør­bøe Aar­set­her i til­sy­net. (©NTB)