Oslo 19930220 Lucy Smith blir høytidelig utnevnt til rektor ved Universitetet i Oslo. Hun er landets første kvinnelige universitetsrektor. Rektorkjedet blir overrakt av avtroppende rektor Inge Lønning. Foto: Morten Holm / NTB / scanpix

Lucy Smith er død

Lucy Smith er død, 78 år gam­mel. Hun var både Nor­ges førs­te kvin­ne­li­ge uni­ver­si­tets­rek­tor og juss­pro­fes­sor.

Lucy Smith døde tirs­dag etter leng­re tids syk­dom, skri­verUni­fo­rum.

Smith var pro­fes­sor i barne­rett ved Uni­ver­si­te­tet i Oslo (UiO). Hun be­gyn­te ved Det ju­ri­dis­ke fa­kul­tet i 1965 som uni­ver­si­tets­lek­tor etter å ha tatt sin em­bets­ek­sa­men i 1959 og først job­bet i Uten­riks­de­par­te­men­tets retts­av­de­ling og som forsk­nings­as­sis­tent og dom­mer­full­mek­tig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun tok sin ju­ri­dis­ke dok­tor­grad i 1981 og ble ut­nevnt til juss­pro­fes­sor i 1987. I 1992 ble hun valgt til rek­tor for UiO. Hun var uni­ver­si­tets­rek­tor fram til nytt­år 1998 da hun over­lot ver­vet til Kaare R. Norum.

For å hedre henne for inn­sat­sen ble ad­mi­ni­stra­sjons­byg­nin­gen til UiO om­dømt til Lucy Smiths hus.

Smith ble også kjent for lan­dets TV-se­ere som over­dom­mer i spørre­kon­kur­ran­sen Kvitt eller dob­belt på NRK på 80-tal­let.

Lucy Smith var gift med tid­li­ge­re høy­este­retts­jus­ti­tia­ri­us Cars­ten Smith. (©NTB)