Lover skattekutt - møtes med andre krav

Re­gje­rin­gen øns­ker å bruke eks­tra mil­li­ar­der på skatte­kutt og vei neste år. Men KrF og Venst­re lover kamp for sine kjerne­sa­ker for å gi re­gje­rin­gen bud­sjett­støt­te i Stor­tin­get.

Fi­nans­mi­nis­ter Siv Jen­sen (Frp) la fre­dag fram Høyre/Frp-re­gje­rin­gens for­slag til end­rin­ger i de rødgrøn­nes bud­sjett for 2014.

- Å ta fra de fat­tigs­te og gi til de ri­kes­te er ikkeKris­te­lig Folke­par­tis po­li­tikk, sa KrFs Hans Olav Syv­er­sen i Stor­tin­get fre­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er utvil­somt ting som er man­gel­ful­le, ikke minst på klima, miljø og kol­lek­tiv, fulg­teVenst­res fi­nans­po­li­tis­ke tals­mann Terje Brei­vik opp.

De to par­ti­ene lover kon­struk­tivt sam­ar­beid med re­gje­rin­gen for å få bud­sjet­tet i havn, men kom­mer sam­ti­dig med egne krav.

Mil­li­ard­let­tel­ser

Om­fat­ten­de skatte­let­tel­ser ut­gjør rundt 8 mil­li­ar­der på­løpt og 4,8 mil­li­ar­der bok­ført i 2014 i re­gje­rin­gens bud­sjett­for­slag.

Ar­bei­der­par­ti­et mener re­gje­rin­gens for­slag leg­ger opp til økte for­skjel­ler og skatte­kutt til de ri­kes­te.

- En rød tråd i dette er løfte­brudd. Og der det er kurs­end­ring, er det i feil ret­ning, sier Aps fi­nans­po­li­tis­ke tals­mann Jonas Gahr Støre.

SVs fi­nans­po­li­tis­ke tals­mann Snor­re Valen er enda ty­de­li­ge­re:

- Re­gje­rin­gen fi­nan­sie­rer skatte­kutt til de ri­kes­te ved å ta fra dem som har minst. Det er barn, sy­ris­ke krigs­ofre og stu­den­ter som må be­ta­le når Høyre og Frp gjør sine prio­ri­te­rin­ger.

Re­gje­rin­gen har i sine jus­te­rin­ger av bud­sjet­tet gått bort fra målet om å bruke 1 pro­sent av brut­to na­sjo­nal­inn­tekt til bi­stand. Et slikt kutt i bi­stan­den er uak­sep­ta­belt, mener Kir­kens Nød­hjelp, Norsk Folke­hjelp og Redd Barna.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også for­sla­get om å kutte an­tal­let kvote­flykt­nin­ger fraSyria fra 1.000 til 500 får kri­tikk.

- Et svik og en al­vor­lig an­svars­fra­skri­vel­se, sier Am­ne­sty.

La­ve­re skatt på inn­tekt

De rødgrøn­ne fore­slo å kutte sel­skaps­skat­ten fra en sats på 28 til 27 pro­sent. I sitt bud­sjett­for­slag fore­slår den nye re­gje­rin­gen å gjøre det samme med skatte­sat­sen for al­min­ne­lig lønns­inn­tekt.

Et annet tungt løft er re­gje­rin­gens plan om å skro­te arve­av­gif­ten i sin hel­het. Det vil tro­lig koste i un­der­kant av 2 mil­li­ar­der kro­ner.

Jen­sen vars­let «vekst­frem­men­de skatte­let­tel­ser som vil gjøre det mer lønn­somt å ar­bei­de og in­ves­te­re, et løft for kunn­skap og forsk­ning, mer til helse og om­sorg, økt sat­sing på sam­ferd­sel og en styr­ket asyl- og jus­tis­po­li­tikk».

Både NHO og Virke øns­ker skatte­end­rin­ge­ne vel­kom­men.

I til­legg kom­mer en økt sat­sing på riks­vei og jern­bane på til sam­men vel 1,4 mil­li­ar­der og 300 mil­lio­ner til etter- og vi­dere­ut­dan­ning for læ­re­re.

Sam­ti­dig går ikke re­gje­rin­gen inn for for­sla­get om el­le­ve må­ne­ders stu­die­støt­te. Den vars­ler også ut­gifts­re­duk­sjo­ner i form av re­du­ser­te be­vilg­nin­ger til re­gio­na­le ut­vik­lings­mid­ler, til frukt og grønt i sko­len og til til­skudd til kul­tur.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vokser ras­ke­re

Re­gje­rin­gen leg­ger opp til å bruke 2,9 pro­sent av olje­fon­dets verdi i neste års bud­sjett. Det til­sva­rer 3,9 mil­li­ar­der mer enn den av­gåt­te rødgrøn­ne re­gje­rin­gen.

Selv om det leg­ges opp til å bruke mer olje­pen­ger, lan­der Høyre/Frp-re­gje­rin­gen på samme pro­sent­an­del av olje­fon­dets verdi som de rødgrøn­ne. År­sa­ken er fon­dets raske vekst.

De rødgrøn­ne la opp til å bruke 54 mil­li­ar­der færre olje­kro­ner enn det hand­lings­re­ge­len åpnet for, to­talt 135 mil­li­ar­der olje­kro­ner i 2014.

Sta­tens pen­sjons­fond ut­land, som olje­fon­det egent­lig heter, nådde da Siv Jen­sen run­det av på Stor­tin­gets ta­ler­stol fre­dag, en verdi på 4.875 mil­li­ar­der kro­ner. (©NTB)